Jump to content

Klub dobrih novic


ILona

Recommended Posts

inspired by Dubatek in Chicken boy :woowoo:

Enkrat toliko za spremembo nekaj pozitivnih slik

http://izismile.com/...od_25_pics.html

 

Samo te mediji samo bedo kažejo. Če bi bili mediji malo bolj pozitivni bi se tudi folk začel drugače obnašat. Sej res da je treba pokazat tudi slabo stran, samo pozitivne ni nikjer.

 

Treba bit vzgled. Če se vsaj enega malo prime je že napredek. :)

 

policist rešil deklico, ujeto pod kamionom

 

v Jesenicah odprli nov heliport

Edited by ILona
Link to comment
  • Replies 185
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

ideja se mi zdi povsem posrečena. recimo, v oš, v 5. razredu smo začeli s programiranjem. sicer v basicu, kjer smo z njim računali ploščne likov na prastarih 286-kah. ampak mislim, da intuicija, ki si jo pridobiš ostane s teboj za vedno.

kasneje, nekje v 7. razredu, ko so posodobili rač. učilnico, so nas začeli učiti office orodja; to je bila pa sama ena žalost. učiti nekoga monkey see, monkey do uporabo programja preko gui-jev pač ne more odtehtati izkušnje, ki jo dobiš s konkretnim reševanjem problemov.

in takšno je generalno stanje izobraževanja oš računalništva še danes: "naredite nekaj v powerpointu"

Link to comment

in takšno je generalno stanje izobraževanja oš računalništva še danes: "naredite nekaj v powerpointu"

 

Pri predmetu Urejanje besedil (ponavadi 7. razred) je učenje dela z wordom glavnina ja (predvsem gledano z vidika kako olajšati delo z wordom), zraven pa se še potem učimo recimo kako pošiljati email naslov (bcc, brisanje email naslovov iz bodyja emaila pri posredovanju...), triki dela z windowsi, skeniranje, OCR, urejanje fotografij, seveda tudi samo zgradbo računalnika (SW+HW; en stari računalnik smo razstavili pa ga pol sestavljali), varnost na internetu, kako znati delati s spletom, da ti potem sploh ni treba imeti antivirusnega nameščenega, plačljivost vs odprtokodnost; zgodovino ponavadi kr hitro preletim ker je že meni bilo bedno poslušati o elektronkah (edino rad pokažem sliko prvih gigantskih računalnikov.

Pri Multimediji (8 ali 9. razred) delajo različne multimedijske predstavitve podatkov (zvok, video, fotografije, vse to združeno v powerpoint...), pri powerpointu pa, glede na to da otroci že kr obvladajo takrat že osnovna orodja, predvsem kako narediti čim boljšo in čim bolj zanimivo predstavitev (ne copy pejstat vsega besedila, prikaži tabelo ali graf namesto besedila, uporaba barv, ozadij...).

Pri Računalniških omrežjih pa smo delali spletno stran v nvu-ju, kar se mi je potem zdelo bedno in letos ne bom več tega delal. Sicer je res, da sem se tukaj predvsem osredotočal bolj na CSS (torej olajšanje poznejšega urejanja celotnega spletišča), ampak smo v takih časih, da je to predolga varjanta delanja spletnih strani. Smo sicer na koncu tudi sprobali google sites. Valda, razložilo se je najprej o tem kaj so to omrežja, katera poznamo, kaj so IP-ji in vse ostale stvari, ki jih rabiš za delo z omrežji.

 

Kar se programiranja tiče pa supportam, gre se za tisto reševanje problemov, zlivanje težave na papir in razmišljanje! Pri izbirnih predmetih računalništva je predvidena 1 ura za programiranje, vsako leto bolj zahtevno (npr. v 8. letu so odločitvene zanke, potem looping zanke itd..). Sam lansko šolsko leto sem izvedel programiranje samo v 9. razredu, ker sem imel pri mlajših najbolj težavne zgrabljence (ko najosnovnejših navodil pa priporočil niso razumeli, ko jim ni šlo niti klikniti gumb za krepko v wordu ali powerpointu), v 9. razredu sem pa kr izkoristil JavaScript in smo naredili nekaj takih zabavnih for katere so pol pošiljali po emailu sošolcem (ki niso meli računalništva).

 

No hotel sem odgovoriti samo na tisti očitek, da se dela samo v powerpointu in wordu. Tega se že dolgo več ne dela, sploh odkar se je prenovil učni načrt, ki je omogočil učitelju večjo avtonomijo znotraj predmeta. Mogoče to počnejo le učitelji, ki učijo predmet, a niso učitelji računalništva. (ja, zaradi novega varčevalnega ukrepa zdaj lahko ravnateljica podeli uro računalništva 50-letni učiteljici slovenščine, ki se še sama trga s tem, kako nastaviti, da se bo na začetku vrstice napisala številka in potem pika, v vsaki naslednji vrstici pa bo ta številka za eno večja od prejšnje.

 

Edit: letos bom pri urejanju besedil tudi uporabil Google Spletna mesta in sicer za delanje zapiskov. Vsaj meni se zdi kr dober način, da se ob uporabnosti (pač nimajo zvezka ali mojih PPT prezentacij ampak si delajo svoje zapiske, kopirajo, urejajo, dodajo kakšno svojo sliko...) tudi naučijo kako enostavno je narediti spletno stran, katero potem lahko vsi gledajo (ali pa tudi ne-če jo seveda da na privat). Pa letos bom probal "programiranje" (so v skupini sami zagnani za delo in težki misleci:) v Scratchu, samo se moram še naučit, sem že dobil bukvo :)

Edited by M4R50V3C
Link to comment
  • 2 weeks later...

Novica iz prve roke glede vožnje z vlakom za študente. Ob nakupu oz. izbiri vlaka kot prevozno sredstvo na študijske obveznosti dobiš od SŽ kartico s katero si opravičen desetih voženj v vrednosti 15 evrov. Relacija ni pomemba. Recimo študent iz prekumurja na študijsko pot v koper ali pa študent iz litije, ki je anmenjen v čateža imata enako ceno - 15 evrov.

 

zakaj nimajo tega vgrajenega že v študentski kartici :think:

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Privacy Policy.