KaRAVEntena


Te skrbi pomanjkanje partijev in kako preživeti vikend, ki to ni več? Si doma ujet_a s starši, ki te že tako spravljajo ob živce? Bi se ga najraje zadel_a, da pozabiš na trenutno situacijo? Preberi dalje in ugotovi, kaj o tem mislimo na DrogArtu. ;)


Korona je poskrbela, da se nam je življenje v trenutku obrnilo na glavo. Zato je čas, da tudi rejvanje, kot ga poznamo, obrnemo na glavo in se s plesom, nasmehom, technologijo in virtualnimi partibadiji zoperstavimo zlobnemu virusu.

 

Prva in najpomembnejša stvari, ki jo lahko zdaj naredite je, da se ne srečujete na privatkah samo zato, ker so vsi klubi, bari in momenti zaprti. Zaprti so z namenom reševanja življenj naših kolegov s kronično boleznijo, ter dedkov in babic, pa ne zato, ker ne bodo doživeli infarkta, ko se prikradeš k njim v soboto ob 13.00 naravnost iz partija, ampak zato, ker je to edini način za zajezitev koronavirusa. Ostani doma, čas, ko boš ponovno teptal_a lepljiva plesišča, pa se bo vrnil. 

 

V naslednjih nekaj tednih pa poiščimo rešitve, kako uživati življenje z možnostmi, ki jih imamo. Glasba popestri dan. Poslušaj svoje najljubšje DJ-e, raziskuj nove glasbene dimenzije in zapleši doma. Zdivjaj se s cimri ali brez in povabi svoje prijatelje, da se ti pridružijo preko skypa ali drugega socialnega omrežja. Glavna prednost pa je odgovor na najpogostejše rejversko vprašanje: “Kje je after?”  Bolj umirjene duše lahko organizirate digitalno večerjo, kjer se izognete kuhanju in pospravljanju, še vedno pa ste deležni smeha, zabave, tračev in ostalih neumnosti, zaradi katerih ste prijatelji.

 

Mešalni virtuozi imate čas za ustvarjanje novih elektronskih bonbončkov, ki bodo ob koncu krize dvignili slovensko elektronsko sceno na Berlinsko raven. Vmes pa lahko odzive žurersko podhranjenih rejverjev preverite z vklaplanjem v živo preko facebooka ali kakšne druge v tem času vitalne platforme in poskrbite za naravno izločanje dopamina. Danes nas bo z enim takim bonbončkom na noge poskušal zvabiti DJ Umek z dogodkom #žurajdoma, ki mu lahko prisluhnete ob v petek, 20.3., ob 20h.

 

Obdobje karantene je odlična priložnost, da si poleg obiskovanja klubov vzamete pavzo od uporabe psihoaktivnih substanc in telesu privoščite daljše obdobje regeneracije in rednega dovajanja hranilnih snovi. Še posebej velja za tiste s FOMO ("fear of missing out").

Ker pa se bo zagotovo našel kdo, ki ga_jo bo zasrbel nos, pa naj upošteva naslednje nasvete glede uporabe drog v kaRaventeni


Ne uporabljaj zaradi dolgčasa. Ljudje so večinoma droge navajeni uporabljati v družbi za namen zabave. Kadar droge uporabljaš sam_a v drugačnem okolju, kot si ga navajen_a, lahko to privede do nepričakovanih učinkov (tesnoba, paranoja).    Dobra psihofizična kondicija zmanjša možnosti fizične in psihične škode. Poskrbi za rekreacijo na svežem zraku in odkrij neobljudene kraje okoli tvojega doma. V tem težkem času samoizolacije raje dvakrat premisli ali si res pripravljen_a na uporabo psihoaktivnih snovi. 


Trenutne družbene razmere lahko vplivajo tudi na trg drog, tako da bodi še bolj previden kje in od koga kupuješ. Če imaš možnost uporabiti hitre barvne reagente, substanco testiraj. V nasprotnem primeru pa preden substanco uporabiš prvič, naredi alergijski test - zaužij 1/100 aktivne doze in počakaj na učinke. V primeru, da pride do nenavadnih učinkov, substance ne zaužij. 


Doziraj previdno. Če si doma sam_a, ti bo težko nekdo hitro priskočil na pomoč v primeru zapletov, zato natančno odmeri svojo dozo in zmanjšaj možnosti za predoziranje. Načrtuj uporabo! Če redoziraš, ne redoziraj prehitro in ne pozabi - manj je več!   


Poišči pomoč. Bivanje v socialni izolaciji je za marsikoga težka situacija, če se soočaš z negativnimi občutki, pokliči svoje prijatelje in ne rešuj težav z uporabo drog. Ker lahko trenutne razmere trajajo kar nekaj časa, je lahko to dobra podlaga za razvoj odvisnosti. V primeru, da imaš težave z uporabo drog, pa se obrni na DrogArt svetovalnico. V tem času smo dosegljivi preko telefona na številki 041 730 800 ali pišite na svetovanje@drogart.org.Čeprav je nočno življenje ugasnilo, imamo zdaj odlično priložnost, da oživimo star rejverski duh P.L.U.R.* in s tem pripomoremo, da se čim prej ponovno srečamo na plesišču.

 

P.L.U.R. = peace, love, unity, respect.