Alkohol

4. januar 2018|Droge|Vrste drog

Alkohol je droga, saj ima vse lastnosti droge, čeprav se pogosto o njem ne razmišlja na tak način. Droga označuje vsako surovino (rastlinskega, industrijskega izvora), ki vpliva na človekovo psihofizično stanje (vpliva na vedenje, mišljenje in čustvovanje ter spremeni telesne funkcije, kot je dihanje, srčni utrip …). Povzroča tudi fizično ali psihično stanje odvisnosti in sproža vrsto socialnih, psiholoških in fizičnih posledic.


Razlog za to, da se alkohol ne tretira kot droga, lahko poiščemo v njegovi legalnosti, vsesplošni razširjenosti in vpletenosti v vsakdanje življenje, pa tudi načinu uporabe (pitje, ne pa npr. injiciranje, snifanje …) oziroma v obliki, v kateri se nahaja (tekočina, ne pa prašek, tablete, ipd).

Glede na učinek na centralni živčni sistem ga štejemo k depresorskim drogam.

Aktivna substanca v alkoholnih pijač je etanol (C2H5OH). Etanol je brezbarvna snov, ki je v večjih koncentracijah in količinah strupen. Uporablja se kot razkužilo, v industriji kot gorivo. V alkoholnih pijačah se ga pogosto zlorablja. V cenenih pijačah je lahko prisoten tudi metanol, ki se pri nas najde v pijači vino šmarnica (pri alkoholnem vrenju grozdnega soka iz trte šmarnice nastane poleg etanola tudi metanol). Metanol je izjemno strupen in povzroča slepoto.

 

Z zmanjševanjem škode uporabe alkohola se ukvarja DrogArtov program Izberi sam, kjer si lahko prebereš več o učinkih, doziranju, mešanju in zmanjševanju škode.

 

Pravne posledice

Alkohol je legalna droga.