Hepatitis C


Hepatitis C je akutno ali kronično vnetje jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa C (HCV). Virus se prenaša predvsem ob izpostavljenosti okuženi krvi. Nahaja se v krvi, slini, spermi, urin, solzah in trebušni slinavki. Več v članku...


Hepatitis je vnetje jeter, ki ga najpogosteje povzročajo virusi, lahko pa tudi drugi dejavniki, kot so pretirano uživanje alkohola, zdravila, kemikalije, spremenjen imunski sistem. Med virusi so najpogostejši povzročitelji vnetja jeter virusi hepatitisa A, B, C, D in E. Med seboj se razlikujejo po načinu prenosa okužbe in učinkovanju na zdravje.

 

Hepatitis C je akutno ali kronično vnetje jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa C (HCV). Po zadnjih podatkih naj bi bilo s hepatitisom C okuženih 130–150 milijonov ljudi, vsako leto umre od 350 000 do 500 000 oseb zaradi bolezni jeter, ki so posledica hepatitisa C.

 

Prenos virusa hepatitisa C

HCV je virus, ki povzroča vnetje jeter – pri 20% okuženih se pojavijo znaki akutnega virusnega hepatitisa, ostali pa kljub okužbi nimajo značilnih bolezenskih znakov. Okužba najpogosteje izzveni spontano pri okuženih otrocih in tistih z izraženo klinično sliko (zlatenico), pri tistih, ki pa nimajo simptomov, je verjetnost spontane odstranitve virusa manjša. Glavni simptomi akutnega vnetja so utrujenost, slabost, bolečine od desnim rebrnim lokom, temen seč, izguba apetita in zlatenica. Pogosto so povečana jetra. Pri približno 80% okuženih oseb preide v kronično obliko – prisotnost virusnega genoma 6 mesecev po okužbi kaže na kronično okužbo. Inkubacijska doba je od 15 do 160 dni.

 

Potek okužbe z virusom hepatitisa C

Virus se prenaša predvsem ob izpostavljenosti okuženi krvi. Nahaja se  v krvi, slini, spermi, urin, solzah in trebušni slinavki. Heteroseksualen spolni prenos je redek, v zadnjih letih pa se pojavljajo izbruhi prenosa okužbe med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). Med intravenskimi uživalci drog se hepatitis širi s souporabo okuženih oziroma nesterilnih igel in drugega pribora za injiciranje. Okužba se prav tako prenaša pri tetoviranju oziroma uporabi okuženih predmetov za prebadanje kože ter pri njuhanju (snifanju) droge. Mogoči, a manj pogosti način prenosa HCV je okužba med družinskimi člani oziroma člani skupnega gospodinjstva (predvsem s souporabo osebnega pribora).

 

Zaščita pred okužbo s hepatitisom C

Akutni hepatitis C je potrebno pravočasno zdraviti, da ne preide v kronično obliko. Za kronični hepatitis pa so na voljo zdravila, ki imajo veliko neželenih stranskih učinkov. Okužena oseba mora uporabljati samo svoj pribor za osebno higieno (brivski aparat, zobna ščetka, brisače, osebno perilo), jedilni pribor in podobno. Cepivo proti virusu hepatitisa c ni na voljo. Zaščito pred okužbo predstavljajo kondomi, uporaba sterilnega pribora za injiciranje ter uporaba lastnega pribora za osebno higieno.