5-MAPB


5-MAPB (2-metilaminopropil benzofuran) lahko uvrstimo v skupino fenetilaminov, amfetaminov in benzofuranov, ki so znani po evforičnih, entaktogenih, stimulativnih in blažjih halucinogenih učinkih.


Sem spadajo tudi druge substance, ki posnemajo MDA, kot so 5-APB, 6-APB in 5-EAPB. 5-MAPB je »N-metil« oblika 5-APB-ja, kot je MDMA »N-metil« oblika MDA-ja.

5-MAPB deluje kot zaviralec ponovnega privzema serotonina, dopamina in noradrenalina in kot agonist 5-HT2A in 5-HT2B receptorjev. Ravno zaradi tega kemičnega delovanja na posameznika učinkuje evforično, entaktogeno in stimulativno. Na sceni se je začel pojavljati leta 2010 kot dizajnerska droga, ki naj bi delovala kot substitut MDMA-ja.


Učinki

Običajno se prodaja se kot HCl sol bele barve in ima značilen okus. 5-MAPB je po učinkih še najbolj podoben MDMA-ju. Delovati začne približno 20 - 60 min po zaužitju in doseže vrh po približno 2-4 urah. Skupno trajanje je približno 5 do 8 ur.


Med učinki večina uporabnikov navaja:


- empatijo,
- družabnost,
- stimulacijo,
- budnost,
- sproščenost,
- evforijo,
- povečanje užitka ob glasbi in dotiku,
- slabost,
- zmanjšanje apetita,
- težave z uravnavanjem telesne temperature,
- anksioznost,
- dehidracijo,
- povečan srčni utrip in pritisk,
- napeta čeljust,
- pretirano potenje.

Višje doze povečajo možnost za nastanek neželenih učinkov in njihovo jakost.

Načini uporabe in doziranje


Doze pri oralni uporabi:
Nizka: 40 mg – 60 mg
Srednja: 60 mg – 80 mg
Visoka: 80 mg – 100 mg

 

Zmanjševanje škode

 

Substanca je še znanstveno neraziskana, zato so doze in posledice na dolgi rok neznane oziroma temeljijo na poročanjih uporabnikov.

 

Tako kot za ostale droge, ki sproščajo velike količine serotonina in dopamina, se svetuje, da se delajo daljše pavze po uporabi (1-2 meseca).

 

Zaradi podobnosti z MDMA in agonizma na 5-HT2B receptor se predvideva, da bi ob neprestani dolgotrajni uporabi bil škodljiv za srce.

 

Kot za vse ostale NPS-je se svetuje, da se pred prvo uporabo naredi alergijski test (zaužitje izredno majhne doze), predhodno testiranje droge in vse ostale napotke zmanjševanja škode pri uporabi dizajnerskih drog. Več si lahko prebereš na povezavi.

 

Ob redni uporabi se lahko razvije toleranca in s tem poveča možnost zasvojenosti.

 

Večdnevna kronična uporaba teh substanc lahko pripelje do amfetaminske psihoze, zato je pomembno, da delate med uporabo večdnevne premore.

 

Mešanje


Ker gre za novo in neraziskano snov, se vse kombinacije močno odsvetuje, saj se informacije nanašajo le na podobnosti z MDA/MDMA-jem in poročila drugih uporabnikov.

Mešanje z MAO inhibitorji: je izredno nevarno. Lahko poviša količino nevrotransmitorja, npr. dopamina, na nevarno oziroma usodno raven.

Mešanje s stimulansi: nevarno, ker oboji spodbudijo delovanje srca in zvišajo krvni tlak.

Mešanje z alkoholom (depresorjem): nevarno zaradi povečane možnosti prevelike intoksikacije, saj stimulansi zakrijejo sedativne učinke alkohola. Pripelje lahko do zmanjšanja inhibicije in hipoventilacije.

 

Pravne posledice


Legalnost substance v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

 

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 01/439 72 70.