4-ACO-DMT


4-AcO-DMT (O-Acetilpsilocin, 4-Acetoxy-dimetiltriptamin) je sintetični psihedelik iz skupine triptaminov. V telesu naj bi se razgradil v psilocin (substituiran triptamin alkaloid, ki je prisoten v večini psihedeličnih gob), vendar obstaja velika verjetnost, da je tudi sam 4-AcO-DMT psihoaktiven.


O-Acetilpsilocin je leta 1963 patentiral Sandoz (Albert Hofmann & Franz Troxler). Kljub temu pa ima 4-AcO-DMT omejeno zgodovino človeške uporabe.

 

Učinki

 

Pri oralni uporabi prvi učinki nastopijo po 15-40 minutah in trajajo do 7 ur. Pri snifanju prvi učinki nastopijo po 5-25 minutah in trajajo do 5 ur.

 

Pogosta je primerjava z učinki psihedeličnih gob (psilocin in psilocibin), vendar naj bi bili bolj »topli« in bolj evforični. Učinki, ki jih opisujejo uporabniki, so:


- evforija,
- stimulacija,
- povečana energija,
- empatija, naklonjenost,
- občutek strahu,
- težave z govorom,
- težave s premikanjem,
- »rush« (pri višjih odmerkih),
- spremembe zavesti,
- povečane zenice,
- slušne halucinacije,
- dezorientacija,
- utrujenost,
- popačena zaznava časa,
- slabost, bruhanje,
- zelo intenzivne halucinacije,
- paranoja
- nesigurnost,
- nespečnost.

 

Načini uporabe in doziranje:

 

4-AcO-DMT je na voljo v dveh oblikah, HCl in kot fumarat.  Običajno se pojavlja fumarat zaradi večje obstojnosti substance, saj se 4-AcO-DMT  v stiku s toploto in vlago razgradi v pri nas prepovedan psilocin. Ker je fumarat težji od HCl, so potrebni rahlo višji odmerki. Odmerki na internetu so običajno podani za HCl obliko.

             1 mg 4-AcO-DMT HCl   =   1.3 mg 4-AcO-DMT fumarata

 4-AcO-DMT se običajno jemlje oralno.Doze pri oralni uporabi:
Nizka: 10-15 mg
Srednja: 15-30 mg
Visoka: 30-45 mg+

Doze pri snifanju:
Nizka: 10-15 mg
Srednja: 15-25 mg
Visoka: 25-40 mg+

 

Zmanjševanje škode 

  • Uporaba 4-AcO-DMT se odsvetuje v primeru težav v duševnem zdravju.
  • Za pripravo odmerkov vedno uporabimo natančno tehtnico! Ocenitve odmerka »na uč« je izredno nevarno početje in lahko pomeni razliko med prijetno izkušnjo in predoziranjem!
  • Pri uporabi 4-AcO-DMT priporočamo dosledno upoštevanje splošnih napotkov zmanjševanja škode pri uporabi halucinogenov: izbira primernih okoliščin, kraja in časa (»set in settinga«), imeti »trip-sitterja« oz. trezno osebo, ki bo skrbela za vašo dobrobit v času zadetosti, .. Več si prebereš tu.
  • Lahko doživite zelo neprijetno izkušnjo, t.i. »bad trip«. Posledice so lahko dolgoročne in neprijetne. V primeru težav z integracijo težkih izkušenj pod vplivom halucinogenov, lahko kontaktirate našo svetovalnico (pokličite na 01 439 72 70 ali 041 730 800, vsak delovnik od 8h do 16h, oz. pišite na svetovanje@drogart.org).

 

Mešanje

Mešanje z marihuano: vizualni in kognitivni učinki so lahko bolj intenzivni. Vseeno je potrebna pazljivost pri souporabi, sploh če nimaš veliko izkušenj s psihedeliki. Lahko povzroči anksioznost, tesnobo, zmedenost.

Mešanje z disociativi: učinki se povečajo, kar poveča tudi možnost podobnega stanja kot je »ketaminska luknja«,  zmedenosti, vrtoglavice, ter psihotičnih reakcij.

Mešanje z benzodiazepini: zmanjšajo vizualne, fizične in kognitivne učinke 4-AcO-DMT.

Mešanje z drugimi psihedeliki: učinki se močno povečajo in so nepredvidljivi, zato je souporaba s 4-AcO-DMT odsvetovana. V primeru, da mešate, je priporočljivo začeti z nižjimi dozami vsake substance posebej.

 

Pravne posledice in testiranje:


Legalnost substance v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 01/439 72 70.