4-HO-MET


4-hydroxy-N-methyl-N-ethyltryptamine ali »metocin« je sintetičen psihedelik iz skupine triptaminov. Prvič ga je sintetiziral Alexander Shulgin in omenil v svoji knjigi TIHKAL (»Tryptamines I Have Known and Loved«), v kateri opisuje družino psihoaktivnih drog, imenovanih triptamini. Povzroča psilocinu in psilocibinu podobne učinke.


4-HO-MET se pojavlja v obliki belega prahu. Čez čas oziroma zaradi nepravilne hrambe začne 4-HO-MET oksidirati, kar povzroča spremembo barve (rumenkasta, rjavkasta). Kljub temu, da so opazni vidni znaki oksidacije, pa substanca ne izgubi znatno na moči/potenci. 

 

Učinki:

 

4-HO-MET spada v skupino triptaminov. Je strukturni analog psilocina, učinki pa so zelo podobni oz. skoraj identični učinkom, ki jih povzročijo psihedelične gobe.


Prvi učinki se pojavijo v 60 minutah, sama izkušnja pa običajno traja od 4-6 ur. Med učinke navajajo:


- sprememba zavesti,
- halucinacije,
- izboljšanje počutja,
- izrazitejše barve,
- spremenjeno dojemanje časa,
- geometrijske vizualne halucinacije
- izboljšanje zaznave taktilnih/slušnih dražljajev,
- trepet/tresenje,
- stiskanje čeljusti,
- mišični krči,
- zmedenost,
- slabost.

 

Načini uporabe in doziranje

 

Zaužije se lahko oralno, v redkejših primerih je zaznano tudi snifanje. Pri oralni uporabi ima močnejši učinek, prav tako pa sama izkušnja traja dlje.

 

4-HO-MET je običajno na voljo v dveh oblikah, HCl in kot fumarat. Običajno se pojavlja fumarat, zaradi večje obstojnosti substance, saj 4-HO-MET zelo rad oksidira, še posebej v HCl obliki. Ker je fumarat težji od HCl, so potrebni rahlo višji odmerki. Odmerki na internetu so običajno podani za HCl obliko.

 

             1 mg 4-HO-MET HCl = 1.4 mg 4-HO-MET fumarata

 

Doze pri oralni uporabi:
Nizka: 5 - 15 mg
Srednja: 15 - 25 mg
Visoka: 25 - 45 mg

 

Zmanjševanje škode

 

  • Uporaba 4-HO-MET se odsvetuje v primeru težav v duševnem zdravju.
  • Za pripravo odmerkov vedno uporabimo natančno tehtnico! Ocenitve odmerka »na uč« je izredno nevarno početje in lahko pomeni razliko med prijetno izkušnjo in predoziranjem!
  • Pri uporabi 4-HO-MET priporočamo dosledno upoštevanje splošnih napotkov zmanjševanja škode pri uporabi halucinogenov: izbira primernih okoliščin, kraja in časa (»set in settinga«), imeti »trip-sitterja« oz. trezno osebo, ki bo skrbela za vašo dobrobit v času zadetosti, ipd. Več si lahko prebereš tu.

 

Mešanje

 

Mešanje z marihuano: vizualni in kognitivni učinki so lahko bolj intenzivni. Vseeno je potrebna pazljivost pri souporabi, sploh če nimaš veliko izkušenj s psihedeliki. Lahko povzroči anksioznost, tesnobo, zmedenost.

Mešanje z disociativi: učinki se povečajo, kar poveča tudi možnost podobnega stanja kot je »ketaminska luknja«,  zmedenosti, vrtoglavice, ter psihotičnih reakcij.

Mešanje z benzodiazepini: zmanjšajo vizualne, fizične in kognitivne učinke 4-HO-MET.

Mešanje z drugimi psihedeliki: učinki se močno povečajo in so nepredvidljivi, zato je souporaba s 4-AcO-DMT odsvetovana. V primeru, da mešate, je priporočljivo začeti z nižjimi dozami vsake substance posebej.

 

Pravne posledice

 

Legalnost substance v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 01/439 72 70.