5-EAPB


5-EAPB spada v skupino fenetilaminov ter amfetaminov. Gre za empatogeno substanco, ki je po strukturi in učinkih podoben 5-MAPB in 5-APB. Podobno kot 5-APB je tudi 5-EAPB agonist na 5-HT2C receptorju.


5-EAPB (1-(benzofuran-5-yl)-N-ethylpropan-2-amine) se prvič pojavi leta 2013 kot nadomestek takrat prepovedanima 6-APB in 5-MAPB.


Učinki

Ker gre za  novo in neraziskano substanco, se pri opisu učinkov lahko zanašamo le na poročila uporabnikov, ki so zelo malo številčna in skopa. Uporabniki navajajo, da pri oralni uporabi prvi učinki nastopijo po 60-90 minutah, plato pa nastopi po 2 urah. Zaradi dolgega “come-upa” je zelo pomembno, da počakamo vsaj 2 uri preden ponovimo odmerek.

- Toplina,
- povečana energija in pozornost,
- budnost,
- suha usta,
- družabnost,
- zmanjšan apetit, 
- evforija,
- nehoteni ritmični gibi zrkel,
- blage halucinacije,
- občutek srbečice,
- glavobol,
- agresija,
- hitro spreminjanje razpoloženja,
- slabost,
- zelo povišan srčni utrip.Načini uporabe in doziranje


Pojavlja se v obliki belega prahu ter peletov.

 

Doze pri oralni uporabi:
Nizka: 50 – 60 mg 

Srednja: 60 – 100 mg

Močna: 100 – 150 mg

 

Doze pri snifanju:

Nizka: 30 – 40 mg

Srednja: 40 – 60 mg

Močna: 60 – 100 mg

 

Zmanjševanje škode

 

Izjemno pomembno je, da pred uporabo naredite alergijski test.

 

Znaki predoziranja: zmedenost, močan glavobol, krči, tresenje, razbijanje srca, bolečina ali stiskanje v prsnem košu. V primeru pojava teh simptomov nemudoma pokličite nujno medicinsko pomoč (112).

 

Obstaja več smrtnih primerov zaradi uporabe 5-EAPB-ja, zato je pomembno uporabljati čim nižje odmerke in čim manj pogosto. Uporabniki poročajo, da je 5-EAPB zelo “težek za srce”, odpoved srca pa je bil naveden tudi kot vzrok smrti pri enem izmed smrtnih primerov.

 

Svetujemo, da se držite priporočil za zmanjševanje škode pri uporabi novih sintetičnih drog. O tem si več preberi tu.MešanjeMešanje z ostalimi drogami je izjemno tvegano, saj gre za neraziskano snov.

 

Mešanje s stimulansi: poveča se tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca. 

 

5-EAPB najverjetneje deluje tudi kot MAO inhibitor, zato lahko ob mešanju z ostalimi substancami, ki delujejo prek sproščanja serotonina, povzroči serotoninski sindrom. Slednji označuje smrtno nevarno stanje, kjer zaradi izrednega povečanja serotonina pride do močnega zvišanja krvnega tlaka in dviga telesne temperature.

Večdnevna kronična uporaba teh substanc lahko pripelje do amfetaminske psihoze, zato je pomembno, da delate med uporabo večdnevne premore.

 

Pravne posledice in testiranje:


Legalnost substance v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

 

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 01/439 72 70.

 Povezane vsebine

Droge - Mešanje drog - Zakaj ne?

5.4.2016Pri kombiniranju različnih drog med seboj prenehajo veljati pravila za uživanje vsake droge posebej. Telo se namreč na drogo, ko je že pod...