aMT


Alfa-metil triptamin je sintetična substanca iz družine triptaminov, ki imajo entaktogene, stimulativne in psihedelične učinke. Prvotno je bil namenjen kot antidepresiv v 60'. V Sovjetski zvezi so ga prodajali pod imenom Indopan.


 

aMT deluje najverjetneje zaradi delovanja na 5-HT2A receptorje kot delni agonist. Deluje tudi na sproščanje serotonina, noradrenalina in dopamina. Toksičnost in dolgotrajne posledice niso še raziskane.

 

Učinki

 

Med učinke uporabniki navajajo:


- stimulacijo,
- dobro počutje,
- empatijo,
- halucinacije (samo ob višjih odmerkih),
- spremembe zavesti,
- budnost,
- tesnobo,
- napetost,
- vrtoglavico,
- povečanje zenic,
- izgubo koordinacije,
- bolečine v mišicah,
- glavobol,
- nenavaden in hiter srčni utrip in povečanje krvnega tlaka,
- težave pri uriniranju,
- stiskanje čeljusti,
- tresavico,
- dezinhibicijo (zmanjšan nadzor nad lastnim mišljenjem in vedenjem).

 

Načini uporabe in doziranje

 

aMT se jemlje oralno. Učinki nastopijo med 1 – 2 uri po zaužitju in trajajo 10 – 16 ur.

 

Doze pri oralni uporabi:

Nizka: 10 - 25 mg
Srednja: 25 mg - 40 mg
Visoka: 40 mg - 60 mg

 

Zmanjševanje škode

 

  • Uporaba psihedeličnih substanc se odsvetuje v primeru težav v duševnem zdravju.

 

  • Pri uporabi aMT priporočamo dosledno upoštevanje splošnih napotkov zmanjševanja škode pri uporabi halucinogenov: izbira primernih okoliščin, kraja in časa (»set in settinga«), imeti »trip-sitterja« oz. trezno osebo, ki bo skrbela za vašo dobrobit v času zadetosti, ipd.

 

  • Ker lahko do prvih učinkov mineta tudi dve uri, se pogosto zgodi, da uporabnik ponovi odmerek prehitro, kar lahko pripelje do neprijetnih in nevarnih predoziranj. Priporočljivo je počakati vsaj 2 uri pred redoziranjem.

 

  • Toleranca naj bi se razvila že z redko uporabo. aMT naj bi razvil križno toleranco z ostalimi psihedeliki, kar pomeni, da ob uporabi aMT-ja bodo imeli vsi ostali psihedeliki zmanjšane učinke.

 

  • aET, analog aTM-ja, je pokazal, da lahko povzroči dolgoročno serotoninsko nevrotoksičnost, zato je možno, da povzroča aMT enako nevrotoksičnost pri višjih dozah oziroma pri ponavljajoči uporabi.

 

  • Svetujemo, da se držite priporočil za zmanjševanje škode pri uporabi novih sintetičnih drog. O tem si več preberi tu.

 

 

Mešanje

 

Kot močan zaviralec ponovnega privzema monoaminov so mešanja aMT-ja z ostalimi substancami, npr. z MAO inhibitorji, stimulansi, z drugimi drogami, ki delujejo kot zaviralci ponovnega privzema serotonina in dopamina, zelo nevarna.

 

 

Pravne posledice in testiranje:


Legalnost substance v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

 

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 01/439 72 70.

 Povezane vsebine

Droge - Mešanje drog - Zakaj ne?

5.4.2016Pri kombiniranju različnih drog med seboj prenehajo veljati pravila za uživanje vsake droge posebej. Telo se namreč na drogo, ko je že pod...