Mit #11: Od ene tabletke ekstazija ne moreš umreti.

28. maj 2013|Droge|FAQ

Kot vsaka psihoaktivna substanca ima tudi ekstazi oz. MDMA svoje stranske učinke in vpliva na naše telo in njegovo delovanje, v nekaterih primerih je lahko tudi smrten.


Za ekstazi (MDMA) sta najbolj značilna in nevarna zapleta vročinski udar in možganski edem, ki se lahko končata s smrtjo.
Vročinski udar lahko nastane zaradi kombinacije učinkov MDMAja in intenzivnega plesanja v vročih, slabo zračenih prostorih. Pri vročinskem udaru se telesna temperatura dvigne tudi preko 40°C, kar je za telo lahko usodno.
Možganski edem nastane zaradi vnosa prevelike količine vode v telo ter motnje delovanja mehanizma za uravnavanje tekočine v telesu, na katerega vpliva MDMA. Možgani se zaradi tega lahko nevarno razširijo in povzročijo nepopravljivo škodo ali smrt.
Podrobnejše informacije o nastanku vročinskega udara in možganskega edema ter načinih ukrepanja najdeš v članku Najpogostejše težave in kako ukrepati. Tukaj najdeš opis tudi nekaterih drugih zapletov, povezanih z uporabo MDMAja in drugih drog.
Ko govorimo o ekstaziju oziroma tabletkah ekstazija pa nikoli ne vemo, ali je dejansko v tabletki ekstazija MDMA, ali pa smo kupili tabletko, ki vsebuje kakšno drugo snov, ki je lahko še bolj nevarna od MDMAja.

Povezane vsebine

Droge - Možganski edem

25.1.2013Oteklina možganov je precej pogost vzrok smrti kot posledica zaužitja ekstazija ali drugih poživil. Do tega pride zaradi porušenega ravnovesja...

Droge - Najpogostejše težave in kako ukrepati

25.1.2013Ob zaužitju drog lahko pride do določenih zdravstvenih težav, od katerih se nekatere lahko končajo tudi s smrtjo. Zelo pomembno je te težave...

Droge - MDMA in ekstazi

2.2.2018MDMA je entaktogena droga, ki povzroča občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi. Spada v razred fenetilaminov in amfetaminov, ter...