Mit #9: Če začneš uporabljati marihuano, boš prej ko slej končal na heroinu.

14. maj 2013|Droge|FAQ

To, da uporaba marihuane vodi v odvisnost od heroina, je verjetno eden najpogostejših mitov povezanih z drogami.


Res je, da je večina uporabnikov heroina dejansko začela z marihuano, še verjetneje so bili pred njo tudi cigarete in alkohol. Vsekakor ne velja tudi obratna povezava. Veliko mladih v določenem življenjskem obdobju z drogami eksperimentira, jih preizkuša in uporablja iz različnih vzgibov, vendar velika večina njihovo uporabo pozneje opusti.

Po rezultatih iz raziskave ESPAD, ki je bila izvedena med dijaki 1. letnikov srednjih šol, je v letu 2011 v Sloveniji marihuano vsaj enkrat poskusilo 23,0 % anketiranih. Do konca srednje šole se ta številka običajno poveča. Podobno obsežnih raziskav, kot je ESPAD-ova med dijaki 4. letnikov, sicer nimamo, je pa Združenje DrogArt v letu 2002 izvedlo raziskavo med dijaki 4. letnikov ljubljanskih srednjih šol, ki je pokazala, da je 50,3 % anketiranih že poskusilo marihuano. Vsak drugi odrasli pa ne uporablja heroina, kajne?

 

Povezane vsebine

Droge - Konoplja

5.10.2017Konoplja, marihuana, trava, kanabis … je ena najstarejših rastlin, ki jih poznamo. Uporabna je za najrazličnejše namene – rekreativne (kot...

Droge - Heroin

12.10.2017Heroin spada v skupino opioidov, po klasifikaciji analgetikov za lajšanje hudih bolečin.