Mit #5: Droge lahko varno uporabljam.

9. april 2013|Droge|FAQ

Varne uporabe drog ni. Tudi če upoštevaš vse nasvete zmanjševanja škode, ne moreš predvideti vseh tveganj.


Poleg vseh tveganj, ki jih posamezne droge prinašajo, sta tu še dva dejavnika, ki pomembno vplivata na tvojo izkušnjo z drogo:

1. Posamezniki smo med seboj različni in tudi naše dedne zasnove so drugačne. Pri nekaterih lahko uporaba drog sproži latentne oblike bolezni (bolezni, kjer se znaki še niso pokazali; torej sploh ne veš, da to bolezen imaš), npr. epilepsijo, duševne ali srčne bolezni. Lahko pa neko bolezen, ki jo že imaš, še poslabša.


2. Prepovedane droge v veliki večini vsebujejo različne primesi. Povprečna čistost kokaina v Sloveniji je 69,7% (podatki se nanašajo na leto 2016; minimalna vsebnost kokaina je bila 9,2% in maksimalna 90,5% v 172-ih vzorcih) - ostalo so primesi. Včasih pa kupiš neko drogo in dobiš nekaj popolnoma drugega. Tudi če kupuješ pri ’zanesljivem’ preprodajalcu, to še ne pomeni, da boš dobil vedno enako kakovostno drogo ali da on točno ve, kaj prodaja. Vsaka zaloga je lahko drugačna, učinki različnih drog ali primesi pa te lahko negativno presenetijo.


Več o nevarnostih, ki jih prinaša uporaba posameznih drog, si lahko prebereš na DrogArtovi strani.

 

Povezane vsebine

Droge - Neželjene psihične posledice uporabe drog

25.1.2013Vsak izmed vas je sigurno že slišal zgodbo, kako človek, ki je na tripu, lahko misli, da je pomaranča, in se olupi ali pa kako dilerji dajejo LSD...

Droge - Mit #12: Ko vzamem LSD, obstaja nevarnost, da se bom počutil/a, kot da sem pomaranča in si zaradi tega lahko olupim kožo.

20.6.2013V povezavi z LSD-jem obstaja veliko mitov, ki imajo skupno to, da trdijo, da se nam pod vplivom te psihoaktivne snovi preprosto zmeša.