Etil-katinon


Sintetični stimulans iz skupine katinonov. Gre za slabo raziskano snov.


Etil-katinon,Ethcathinone, ETH-CAT je sintetični stimulans iz skupine katinonov.  Pojavlja se kot bel ali rjavkast prašek, ki se lahko združuje v kepice. O tej substanci obstaja izjemno malo podatkov o njegovi farmakoloških učinkih, metabolizmu in toksičnosti. Za opis učinkov in potencialnih nevarnosti se lahko opremo zgolj na poročila uporabnikov, zato bodite ob morebitni uporabi, dodatno pazljivi.

 

Učinki

 

 • Stimulacija,
 • evforija,
 • povečana koncentracija,
 • nespečnost,
 • zmanjšanj apetit,
 • pospešeno bitje srca.

Ob visokih dozah lahko povzroča krče in epilepsiji podobne napade. Pospeši bitje srca (tahikardija), zato pri osebah, ki imajo oslabljeno srce lahko povzroči srčno odpoved. Pri snifanju lahko povzroči poškodbe nosne sluznice. Kot pri drugih stimulansih, obstaja pri etil-katinonu možnost nastanka odvisnosti!

 

Načini uporabe in doziranje

 

Snov se lahko uporablja oralno ali snifa.

 

Doze pri oralni uporabi:

Lahka: 75 - 125 mg

Srednja: 125 - 200 mg

Močna: 200 - 300 mg

 

Doze pri snifanju:

Lahka: 15 - 30 mg

Srednja: 30 - 75 mg

Močna: 75 - 100+ mg

 

Zmanjševanje tveganj

 

 • Ne mešaj z ostalimi drogami. Mešanje z ostalimi stimulanti poveča tveganje za nastanek vročinskega udara in srčnega infarkta, pri mešanju z depresorji pa lahko pride do zakrivanja učinkov posamezne droge in tako lahko hitreje predoziraš.
 • Izogni se okužbi – uporabljaj svoj pribor za snifanje, menjavaj nosnice in po uporabi speri nosnice s fiziološko raztopino.
 • Naredi alergijski test: zaužij 1/100 aktivne doze , če so učinki drugačni od pričakovanih, droge ne zaužij.
 • Zaradi svoje neraziskanosti je potrebna velika mera previdnosti, saj nikoli ne morete biti prepričani, kako se boste na snov odzvali. Pri doziranju je potrebno upoštevati tudi telesno težo (lažji uporabniki potrebujejo manj)! Če se vseeno odločite za vnos, začnite z zelo majhnimi količinami in med njimi naredite vsaj tedenski premor. 
 • Poleg tega se držimo priporočil za zmanjševanje škode pri uporabi novih sintetičnih drog. O tem si več preberi tu.

 

Mešanje

 

Mešanje etil-katinona z ostalimi drogami je izjemno tvegano, saj gre za neraziskano snov. Ob mešanju etil-katinona z ostalimi stimulantnimi drogami se poveča tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca.

 

Pravne posledice in testiranje

 

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.Za informacije o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.Povezane vsebine

Droge - Policija me je dobila pri ... - PRAVNI FAQ

25.2.2013Te zanima, kaj se ti lahko zgodi, če te policija dobi s prepovedano drogo? Katere droge so pri nas prepovedane? Kaj lahko narediš, če si pozitiven...

Droge - Spid - amfetamin

21.11.2017Spid je poživilo, ki pospeši normalno delovanje telesa in poveča budnost. Na trgu se najpogosteje prodaja v obliki amfetamin sulfata.

Droge - 3-MMC

21.11.20173-mmc oz- 3-metilmetkatinon je evforični stimulans iz skupine beta-keto amfetaminov.

Droge - Pentedron

21.11.2017Pentedron je sintetični stimulans iz skupine katinonov, ki se je pri nas množično pojavil leta 2012.

Droge - MDMA in ekstazi

2.2.2018MDMA je entaktogena droga, ki povzroča občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi. Spada v razred fenetilaminov in amfetaminov, ter...