Neželjene psihične posledice uporabe drog


Vsak izmed vas je sigurno že slišal zgodbo, kako človek, ki je na tripu, lahko misli, da je pomaranča, in se olupi ali pa kako dilerji dajejo LSD v nalepke, ki si jih potem otroci lepijo na kožo in postanejo odvisni. Mitom in legendam se bomo na tem mestu izognili, lotili pa se bomo resnih težav, ki jih lahko imate tudi na psihološkem področju, če se odločite za uživanje psihoaktivnih substanc.


Napadi panike so daleč najpogostejša stvar, ki se uporabnikom stimulantnih drog, predvsem tistih z malce halucinogenega učinka lahko zgodi. Ko človeka droga zadane in doživi fleš, se nekateri tega zelo prestrašijo. S strahom pa zadevo še poslabšajo, fleš je še večji in panika se stopnjuje. Fleš ponavadi v približno 10 minutah mine.

  ->    V tem primeru najbolj pomaga, da imate zraven osebe, ki vas zna lepo umiriti, treba je oditi ven, v miren prostor, koristijo pa tudi limone. Pomembno je, da veste, da zlahka zamešamo, ali je nekdo "samo" preveč zadet, ali pa gre za kakšno resnejšo stanje, zaradi česar je človek lahko tudi življenjsko ogrožen. Zato je treba poklicati rešilca, če se človeku, za katerega mislite, da ga preveč flešira, stanje v 15 minutah ne izboljša ali pa se mu celo poslabša!

 

Depresija 
je neprijetnost, s katero se dan ali nekaj dni po uživanju ekstazija ali ostalih stimulansov spopada veliko ljudi. Pri depresiji gre za občutek praznine, nemotiviranosti, človek nima apetita in ima težave s spanjem. Depresija je lahko zelo huda in lahko traja tudi več dni. Depresija nastane zato, ker se porabi ves “srečni” nevrotransmiter serotonin in telo potrebuje nekaj časa, da ga obnovi.

  ->    V obdobju depresije najbolj pomaga druženje z ljudmi, ki jih imate radi, izleti v naravo, na sončku in zraku in kvalitetna hrana. Depresije nikakor ne poskušajte premagati z novimi dozami ekstazija ali kakšnih drugih (dovoljenih in nedovoljenih) drog, ker boste dolgoročno s tem stanje samo poslabšali in ustvarili začaran krog “upsov in downsov”, iz katerega se boste težko izvlekli. 

Psihotična stanja
 lahko pri nekaterih ljudeh nastanejo v povezavi z uživanjem psihoaktivnih snovi. To prepoznamo tako, da človek vidi ali sliši stvari, ki jih drugi ne, da ima občutek, da se o njem pogovarjajo, ali da mu berejo misli, ali pa, da on drugim bere misli. Vsaka psihoaktivna substanca lahko sproži psihozo, po vsej verjetnosti pri ljudeh, ki so k temu že tako ali tako nagnjeni. In ker je dednost v psihozah dokazana, bi se morali ljudje, ki imajo v družini duševne bolezni, uživanju psihoaktivnih substanc izogibati oziroma odpovedati.

  ->    V primeru, da psihotično stanje vztraja dlje kot običajno trajajo učinki zaužitih substanc, poiščite strokovno pomoč. Lahko obrnete tudi na DrogArt center za svetovanje in psihoterapijo, kjer se s tovrstnimi primeri srečujemo kar pogosto.

 

Kontaktirate nas lahko na: 01 439 72 70 ali 041 730 800, vsak delovnik od 8h do 16h ali na svetovanje@drogart.org.

 

Povezane vsebine

Droge - Mit #5: Droge lahko varno uporabljam.

9.4.2013Varne uporabe drog ni. Tudi če upoštevaš vse nasvete zmanjševanja škode, ne moreš predvideti vseh tveganj.

Droge - MDMA in ekstazi

2.2.2018MDMA je entaktogena droga, ki povzroča občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi. Spada v razred fenetilaminov in amfetaminov, ter...