Možganski edem


Oteklina možganov je precej pogost vzrok smrti kot posledica zaužitja ekstazija ali drugih poživil. Do tega pride zaradi porušenega ravnovesja med vodo in soljo v telesu.


Še posebno nevarno je, če zadeti od ekstazija pijemo velike količine čiste vode. Ker ekstazi zmede in  onesposobi mehanizme, ki uravnavajo odvajanje vode iz telesa, je vode naenkrat preveč, zato začne vdirati v celice. Možganski edem lahko povzroči hude, nepopravljive okvare možganov, neredko pa tudi smrt.

 

Mehanizem nastanka otekline možganov

 

V telesu obstaja izjemno natančen mehanizem uravnavanja količine vode. Eden izmed glavnih regulatorjev tega ravnovesja je antidiuretski hormon (ADH). Ta hormon se v telesu sprošča takrat, ko je vode premalo, in preko zmanjšanja količine urina poskrbi, da telo ne izgublja dodatne vode. Ob zaužitju MDMA se pri nekaterih ljudeh, predvsem pri mladih ženskah, ADH prične prekomerno izločati. Posledica tega je, da telo vodo zadržuje, čeprav bi jo v normalnih razmerah moralo odvajati.

Poleg zgoraj opisanega k nastanku možganskega edema pripomore še to, da telo s potenjem poleg vode izgublja tudi sol. Če telesu vračamo samo vodo, soli pa ne, lahko nastanejo težave, saj pride v telesu do pomanjkanja soli ob relativnem presežku vode. Znotraj celic ostaneta namreč količini vode in soli najprej enaki kot prej. Ker telo ves čas stremi k ravnotežju, hoče to na novo nastalo neuravnoteženo stanje (t.j. več vode v žilah in medceličnem prostoru kot v celicah) znova uravnovesiti. Zato začne voda vdirati v celice; torej od tam, kjer je je preveč, tja, kjer je je premalo). Celice zatečejo, se povečajo kot balon, v katerega natakamo vodo, in posledično se povečajo tudi tkiva, ki so iz teh celic sestavljena. To povečanje pa je za možgane zelo kritično, ker se možgani, ki so obdani s trdo lobanjo, ne morejo nenadzorovano širiti. Možgani postanejo preveliki za lobanjo, zato pride do zvišanja pritiska v lobanji in nepopravljivih okvar možganov.

 

Kako spoznamo, da gre za možganski edem?


Znaki, po katerih spoznamo oteklino možganov:

  • krči;
  • bruhanje;
  • glavobol;
  • zmedenost, nezavest.

Običajno človek z začetnim možganskim edemom izgleda tako, kot da bi bil močno zadet ali pijan. Zato je res zelo pomembno, da čim s kančkom možganov posumiš, da bi lahko šlo za možganski edem, takoj kontaktiraš DrogArt ekipo ali reševalce. Takojšnje in pravilno ukrepanje namreč v tem primeru lahko reši življenje.

 

Kaj lahko storimo, da do tega ne bo prišlo?

 


- Pred možganskim edemom se najbolje zaščitimo tako, da ekstazija ne vzamemo.

- Če se vseeno odločimo vzeti ekstazi, je zelo pomembno, da pijemo izotonične pijače (da telesu dovajamo tudi soli), in sicer ne več kot 1/2 litra na uro.

- Pomembno je tudi samoopazovanje. Če se vam zdi, da ste preveč zadeti, nikakor ne poizkušajte "sprati" zadetosti z velikimi količinami vode, saj s tem lahko sprožite možganski edem.
- Če se vam zdi, da bi pri tebi ali prijatelju lahko šlo za možganski edem, takoj kontaktirajte DrogArt dežurno ekipo ali reševalce.

 

Povezane vsebine

Droge - Mit #11: Od ene tabletke ekstazija ne moreš umreti.

28.5.2013Kot vsaka psihoaktivna substanca ima tudi ekstazi oz. MDMA svoje stranske učinke in vpliva na naše telo in njegovo delovanje, v nekaterih primerih...