Načini uporabe drog


Droge je možno uporabljati na različne načine. Način uporabe je odvisen od vrste droge, agregatnega stanja v katerem se nahaja in učinka, ki ga uporabnik želi doseči.


Oralni vnos
Droga potrebuje dlje časa, da začne učinkovati, saj se mora najprej resorbirati prek sluznice prebavil in presnoviti v jetrih, preden prične učinkovati. Učinki naraščajo postopoma, učinjkuje pa najdlje, če je v telo vnešena na ta način.
Oralno se ponavadi uporabljajo droge, ki se dobijo v obliki tablet ali kapsul, tekočine (alkohol, GHB), pa tudi nekatere droge v prahu (npr. Metamfetamin ali amfetamin, ki ga uporabniki pogosto zavijejo v papirček in pogoltnejo.

Kajenje
Droga najhitreje učinkuje ob kajenju, saj gre pri tem načinu uporabe za direkten prehod prek dihal v kri. Učinkuje praktično takoj, vendar pa je čas delovanja zelo kratek. Kadi se ponavadi razne rastlinice (tobak, marihuana), pa tudi na primer heroin, crack in metamfetamin, ki se jih kadi prek folije ali posebnih pip.

Snifanje
Pri snifanju potrebuje droga malo dlje časa kot pri kajenju, da začne učinkovati, vseeno pa je učinek zelo hiter. Snifa se ponavadi droge, ki se nahajajo v obliki prahu (spid, kokain, MDMA v prahu).

Injiciranje
Injiciranje je najbolj tvegan izmed vseh načinov vnosa. S seboj nosi veliko nevarnost predoziranja, pa tudi nalezljivih bolezni. Injiciranje je zelo nevarno tudi zato, ker si skupaj z drogo uporabnik v žilo vbrizga tudi vse nečistoče, primešane drogi.Tudi pri injiciranju je učinek droge zelo hiter in močan, saj se tudi na ta način (poleg snifanja in kajenja) izogneš predhodnemu metabolizmu droge prek jeter.
Injicira se ponavadi heroin, pa tudi amfetamin in metamfetamin.

 

 


Povezane vsebine

Droge - Heroin

12.10.2017Heroin spada v skupino opioidov, po klasifikaciji analgetikov za lajšanje hudih bolečin.

Droge - Kokain

22.1.2018Kokain (kokain hidroklorid) je močan stimulans (poživilo), ki ga s kemičnimi procesi pridobivajo iz listov grma Erythroxylon coca, ki izvira iz...