Zmanjševanje tveganj glede na način vnosa drog


Obstajajo bolj ali manj tvegani načini vnosa in pogledali si bomo vsakega izmed njih, ocenili tveganje in podali glavne smernice za zmanjševanje tveganja.


Vsi dobro veste, da je lahko način vnosa droge v telo eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za zdravje v smislu nalezljivih bolezni in predoziranja. Obstajajo bolj ali manj tvegani načini vnosa in pogledali si bomo vsakega izmed njih, ocenili tveganje in podali glavne smernice za zmanjševanje tveganja.

Injiciranje

Ta način vnosa je povezan z najvišjo stopnjo tveganja, saj je zelo nevarno, da pride do predoziranja in okužb. Glede predoziranja je ta način vnosa tako nevaren zato, ker se droga vnese neposredno v kri. Ker pri prepovedanih drogah nikoli ne veš kakšna je čistost substance, je to lahko resna težava. Ko je doza enkrat v žili je pač tam, ven se je ne da več spraviti.
Pri injiciranju lahko pride do t. i. "outov", kar pomeni, da si uporabnik droge ne vbrizga v žilo, ampak mimo nje. Tako lahko pride do hudih okužb tkiva, ki jih mora nujno oskrbeti zdravnik.
Pri menjavi pribora (vsega, ne le igel) lahko pride do okužb s krvjo prenosljivimi boleznimi (HIV, hepatitisi).

Glavna pravila za zmanjševanje tveganja pri injiciranju:
- Manj je več, saj nikoli ne veš kako čista je droga, ki si jo nameravaš vbrizgati.
- Imej svoj pribor za injiciranje (iglo, brizgo, vodo, filter, brizgalko in žlico oz. posodico, v kateri "kuhaš").
- Pribor uporabi le enkrat, nato ga zavrzi v za to primerno embalažo (programi izmenjave igel imajo takšne embalažo).
- Vbrizgavaj v mirnem in čistem okolju, da se kar se da izogneš "outom" in okužbam.
- Nikoli ne vbrizgavaj v vratne žile, žile v dimljah ali na penisu.
- Nikoli ne injiciraj v arterijo.

Snifanje

Tudi snifanje nosi s sabo določeno stopnjo tveganja, predvsem glede predoziranja, pa tudi glede infekcij.
Pri snifanju gre, tako kot pri injiciranju, za takojšen prehod droge v kri, vendar pa je izkoristek nekoliko manjši, zato težje pride do predoziranja, ki pa je kljub temu še kako mogoče. Do predoziranja hitro pride predvsem pri drogah, ki za svoj učinek zahtevajo zelo majhno količino (npr. Metamfetamin) in jih je brez natančne analitske tehtnice zelo težko dozirati. Do predoziranja pa ob nespametni uporabi (prevelike črtice ali prepogosto redoziranje) lahko pride tudi pri vseh ostalih drogah.
Tudi pri snifanju lahko pride do prenosa s krvjo prenosljivih virusov. To se lahko zgodi v primeru poškodbe nosne sluznice, ki zakrvavi in ob menjavi pribora za snifanje (slamice, papirčki), kjer lahko okužena kri pride v stik z nosno sluznico, pride do prenosa virusov.

Glavna pravila za zmanjševanje tveganj pri snifanju:
- Manj je več (ob večji čistosti droge lahko pride do predoziranja).
- Uporabljaj svoj pribor.
- Ne snifaj iz nečistih javnih površin (kotlički za WC, poličke v javnih straniščih), saj je virus Hepatitisa C zelo trdoživ in lahko dolgo preživi na zraku.

Kajenje

Pri kajenju pride do neposrednega prenosa substance v kri, vendar pa se zaradi možnosti vnosa le majhnih količin droge v telo naenkrat (v enem vdihu lahko vneseš v telo majhno količino snovi), možnost predoziranja močno zmanjša.
Pogosto kajenje lahko povzroči bolezni pljuč v smislu bronhitisov, pa tudi resnejših pljučnih bolezni, predvsem če gre za kajenje snovi, ki močno dražijo pljuča (crack, metamfetamin).

Oralno uživanje

Pri oralnem uživanju je izkoristek snovi glede na načine uživanja najmanjši. Ker pa substanca pri tem načinu uživanja za začetek učinkovanja potrebuje največ časa, lahko ob ponovnem doziranju zlahka pride do predoziranja.

Za konec pa še nekaj splošnih pravil za zmanjševanje tveganj pri uporabi psihoaktivnih snovi:
- Ne uporabljaj preveč in prepogosto.
- Nikoli si ničesar ne injiciraj.
- Ne uporabljaj heroina in metamfetamina.
- Pred uporabo se informiraj.
- Ne mešaj prepovedanih drog med seboj ali z alkoholom.

- Edina varna uporaba je neuporaba.


Povezane vsebine

Droge - Injiciranje

14.1.2013Injiciranje lahko povzroči vrsto težav. Večino teh težav lahko zdravi vaš zdravnik. Dlje ko težav ne zdravite, resnejše postanejo in lahko...

Droge - Mešanje drog - Zakaj ne?

5.4.2016Pri kombiniranju različnih drog med seboj prenehajo veljati pravila za uživanje vsake droge posebej. Telo se namreč na drogo, ko je že pod...