Kondomi in lubrikanti

27. februar 2013|Seks|LGBT

V navalu strasti je težko misliti še na zaščito. Če k temu dodamo še alkohol in/ali droge, pa je tovrstni razmislek skoraj nemogoč. Zato je priporočljivo o tem razmisliti preden se nam možgani preklopijo na »sex mode«.


Kondomi in lubrikanti so ob dosledni in pravilni uporabi učinkovit način preprečevanja okužbe s HIV, zmanjšujejo možnost okužbe z drugimi spolno prenosljivimi okužbami (SPO) in preprečujejo nosečnost. Imejte jih vedno pri roki.

Obstajajo kondomi, ki so močnejši in se uporabljajo predvsem za analne spolne odnose, vendar so danes tudi običajni kondomi dovolj kakovostni za analni seks. Analno okolje je drugačno od vaginalnega. Stene danke so občutljivejše, zato se ta lažje poškoduje, s tem pa se poveča možnost okužb. Pri analnih spolnih odnosih je priporočljiva uporaba lubrikantov (polzil), predvsem tistih na vodni ali silikonski osnovi. Drugi, na oljni osnovi, namreč kondom poškodujejo.

Na trgu je danes široka ponudba kondomov najrazličnejših velikosti, barv, okusov itd. Slednje priporočamo predvsem pri oralnem seksu. Kupimo pa jih lahko v skoraj vsaki trgovini z živili, drogeriji, lekarni … Kondomati (avtomati s kondomi) so nameščeni v nekaterih javnih WC-jih, barih, diskotekah. Na različnih zabavah organizatorji pogosto delijo kondome in lubrikante. Brezplačno pa jih lahko dobiš tudi na Legebitrini informacijski točki na Trubarjevi 76 a v Ljubljani.

 

Avtor: Legebitra


Povezane vsebine

Seks - Legebitrina vrstniška svetovalnica

19.2.2013Čeprav je seks ena od temeljnih človekovih potreb, o njem redko spregovorimo brez zadržkov. Seks lahko vzbudi različna občutja in čustva. Zato...