Kako do jutranjih tabletk?

28. november 2012|Seks

Seks je ena najlepših stvari na svetu. Če si nanj pripravljen(a), lahko brezskrbno uživaš v njegovih neštetih variacijah. Zelo pomembno je, da se ustrezno zaščitiš, razen če si želiš postati mamica (oz. očka) ali dobiti kakšno spolno prenosljivo bolezen. Kar pa mislim, da ti ni ravno v interesu. Ja, v teoriji je vse lepo in prav. Včasih pa imamo možgane tudi na "off". Ali pa poči kondom. Kakorkoli že, tale zgodba ni namenjena pridiganju o uporabi kontracepcije.


Ste že slišali za slaven moški stavek: "Saj bom pazil!"? Za tiste, ki ne veste o čem govorim, eno kratko pojasnilo. Mnogi pari se odločajo za "prekinjen spolni odnos". To pomeni, da moški, preden pride do izliva sperme, odmakne svoj penis iz nožnice. Pogosto pa se zgodi, da mu to nekako ne uspe oziroma pride do izliva predsemenske tekočine. In kaj potem? V roku 72 ur mora ženska vzeti ’postkoitalno’ ali jutranjo tabletko. Delujejo tako, da zavirajo vgnezdenje oplojenega jajčeca in na tak način preprečijo zanositev.

Če se ti zgodi, da imaš nezaščitene spolne odnose ali pa ti med spolnim odnosom poči kondom, je bolje, da vzameš te tabletke kot pa da postaneš mlada mamica otrokom, ki si jih ne želiš in ti bodo življenje postavili na glavo. Te tabletke niso namenjene temu, da bi vsak petek seksali brez kondoma in v ponedeljek jedli te tabletke, ampak so le izhod v sili. Prav tako jih ni možno uporabiti kot nadomestek za kontracepcijo in ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi, tako da pri naslednjih spolnih odnosih (tudi, če jih imaš v isti dan, ko si zaužila tabletko) uporabi zanesljivo zaščito.

Verjamem, da boste te informacije uporabili pametno in koristno. Če boš imel/a kakršnakoli vprašanja v zvezi s spolnostjo, se lahko obrneš na forum med.over.net, kjer na vprašanja odgovarja tudi strokovnjak.

Jutranja tabletka je na voljo v lekarnah brez recepta za starejše od 16 let. Dekletom, mlajšim od 16 let, se izda le na podlagi belega recepta (samoplačniškega) recepta, ki ga napiše zdravnik (ginekolog ali drug osebni zdravnik).

Veliko užitkov in ne pozabi: varen seks je najboljši seks!!!


Povezane vsebine

Seks - Tvegano spolno vedenje

15.1.2013V naglici vsakdanjega življenja si radi malce odpočijemo od tegob ter se predamo preprostim užitkom. Mednje spada tudi seks, ki pa ga mnogi...

Seks - Umetna prekinitev nosečnosti (splav)

27.3.2013Splav (abortus, umetna prekinitev nosečnosti) je postopek, s katerim namerno prekinemo nosečnost, preden je zarodek sposoben samostojnega...