Fentanil

11. november 2016|Droge|Vrste drog

Fentanil (pri nas tržen kot: Abstral, Algogesic, Durogesic, Effentora, Epufen, Fentanil HELM, Instanyl, Lefen, Matrifen, Opiodur, Vallofent in Victanyl) je močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem. Velja za močan agonist mu-opioidnih receptorjev, ki je priblizno 40-50 x močnejši kot čisti heroin (100%) in 80-100 x močnejši kot morfij.


Fentanil in njegovi analogi spadajo med izredno potentne psihoaktivne substance, aktivne v mikrogramih (1 ug = miljoninka grama). Smrtno predoziranje je možno že z nenamernim stikom  kože s čistim praškom. Fentanil in njegovi derivati  so lahko smrtno nevarni v kombinaciji z depresorji, kot so: opiati (heroin, morfij, opij), benzodiazepini (apaurin, helex, Xanax, barbiturati, GHB/GBL, alkoholom ter dissociativi (ketamin, 3-meo-pcp, … ). 


Fentanil (pri nas tržen kot: Abstral, Algogesic, Durogesic, Effentora, Epufen, Fentanil HELM, Instanyl, Lefen, Matrifen, Opiodur, Vallofent in Victanyl) je močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem.  Velja za močan agonist mu-opioidnih receptorjev, ki je priblizno 40-50 x močnejši kot čisti heroin (100%) in 80-100 x močnejši kot morfij. 

Subjektivni učinki fentanila in njegovih analogov so podobni tistim od heroina ter drugih opioidov, z razliko poročil uporabnikov, da povzroča mnogo manjšo evforijo, ter močnejše zaviranje dihanja, protibolečinsko delovanje ter sedacijo.

Obstaja širok specter medicinskih preparatov, ki vsebujejo fentanil, kot so: transdermalni obliži, nazalni spreji, podjezične tablete, inhalatorji, ter lizike.

Poleg fentanila se pri nas medicinsko uporabljajo še nektari analogi, kot so remifentanil (Ultiva) ter karfentanil, v veterini.

 

Odmerki fentanila so sledeči:
Pražna doza: 5-12 ug
Lahka: 12-25 ug
Običajna: 25-50 ug
Močna 50-100 ug
Zelo močna: 100 ug + 

Čas trajanja učinkov:
podjezično: 1-4 ure
nazalno:  1 ura
transdermalno:  odvisno od preparata  48-72 ur

Med učinke spade: evforija, kompulzivno redoziranje, zaprtje, znižan libido, oteženo urinirnje, povečano znojenje, zaviranje apetita in tesnobe, intenzivnejše sanje, sedacija, občutki sproščenosti, suha usta, zmedenost, utrujenost, tesnoba.

Kakor pri  ostalih opioidnih drogah, obstaja velika verjetnost psihične in fizične odvisnosti pri kronični uporabi fentanila in njegovih analogov.  Ob razvoju odvisnosti se pojavijo “krejvingi” ter odtegnitveni simptomi, v kolikor oseba nenadoma preneha z uporabo. 

Pri redni, dolgotrajnejši uporabi, se pojavi toleranca na večino učinkov fentanila. Od zadnje uporabe je potrebno okoli 3-7 dni, da se tolerance razpolovi, ter 14 dni, da se vrne na začetno stopnjo. 

Fentanil in njegovi analogi povzročajo križno toleranco z ostalimi opioidi, kar pomeni da so za doseganje istih učinkov drugih opioidov potrebni večji odmerki kot navadno.

Poleg fentanila, pa se v zadnjem času pojavljajo vse več tudi njegovi analogi, ki se v različnih oblikah najpogosteje pridobijo prek interneta. Primeri nekaj analogov:


Acetylfentanyl
Furanylfentanyl
4-FBF (4-fluoro-butyr-fentanyl)
Butyrfentanyl

 Večina analogov ima rahlo višje odmerke (300 ug – 10 mg), nekateri, pa celo mnogo nižje kot fentanyl sam  (npr. Carfentanil 1 ug).

 

Odmerki analogov:

 

Acetylfentanyl:

Oralno: Lahka: 2-4 mg, Srednja: 4-6 mg, Močna:  6-10 mg
Nazalno: : Lahka:  1-3 mg, Srednja: 3-5 mg, Močna: 5-7mg

Pozor! Izjemno potenten opioid. Pred uporabo nujno potrdite, da gre za isti analog fentanila z laboratorijsko analizo. Pred uporabo nujno preberite članek o fentanilu.

Butyrfentanyl:

Oralno: Lahka: 400 - 800 ug, Srednja: 800 - 1500 ug, Močna: 1,5 mg - 3 mg

Pozor! Izjemno potenten opioid. Pred uporabo nujno potrdite, da gre za isti analog fentanila z laboratorijsko analizo. Pred uporabo nujno preberite članek o fentanilu.

4-Fluoro-Butyrfentanyl / parafluorobutyrfentanyl

Oralno: Lahka: 300 ug, Srednja: 600-900 ug, Močna: 900 - 1200 ug

Pozor! Izjemno potenten opioid. Pred uporabo nujno potrdite, da gre za isti analog fentanila z laboratorijsko analizo. Pred uporabo nujno preberite članek o fentanilu.


Furanylfentanyl:

Oralno:
Lahka: 300 - 500 ug, Srednja: 500 - 900 ug, Močna: 900 ug +
Nazalno:
Lahka 200 - 400 ug, Srednja: 400 - 800 ug, Močna: 800 ug +

Pozor! Izjemno potenten opioid. Pred uporabo nujno potrdite, da gre za isti analog fentanila z laboratorijsko analizo. Pred uporabo nujno preberite članek o fentanilu.V kolikor rokujemo s čistim praškom kateregakoli analoga fentanila, je NUJNA uporabe osebne zaščitne opreme (rokavice, maska za obraz).

 Zaradi tako nizkih odmerkov je odmerjanje “na uč” izjemno tvegano početje, ki je krivo za več kot 100 smrti po EU in svetu. Edini manj tvegan način doziranja je volumetrično doziranje, kjer večjo količino čiste substance raztopimo v topilu, nato pa z natančnejšimi brizgami odmerimo potrebno količino.

Npr.    10 mg  butyrfentanila v 100 ml vode nam da mešanico, kjer je 1 ml  10 ug.

 

Pred vsako prvo uprabo je potreben alergijski test, ki služi kot zaščita pred alergijsko reakcijo, kot tudi varnostni mehanizem predoziranja, v kolikor imamo opravka z mnogo močnejšim analogom fentanila kakor smo mislili. Alergijski test opraviš tako, da oralno zaužiješ izredno majhno količino (1/100) aktivnega odmerka ter počakaš vsaj 1 uro. Če se pojavijo znaki alergije (izpuščaji, srbečica, oteklina), substance ne zaužij. Vsako novo pošiljko upoštevaj kot novo drogo (tudi če si jo dobil od istega prodajalca) in jo ustrezno preveri. Pogosto se dogaja, da prodajalci zamešajo označbe ali pošljejo kaj drugega. Nekaj dodatnih napotkov glede zmanjševanja tveganj pri uporabi novih sintetičnih drog lahko prebereš na povezavi.

Mešanje praška z sredstvi za povečanje prostornine (laktoza, kreatin, …) ni učinkovito, saj se snovi med seboj ne premešajo dobro, kar lahko privede do tako imenovanih hot-spotov, kjer je koncentracija višja kot drugod v prašku.

Zadnje čase pa se fentanyl in njegovi analogi pojavljajo tudi v vzorcih heroina ter ponaredkih farmacevtskih protibolečinskih tablet (Oxycontin, …), saj so dosti ceneješi ter naredijo “heroin” močnejši.
Pred vsako uporabo novega “batcha”, vedno najprej vzamemo dosti manjši odmerek in ocenimo potentnost. 

Fentanil in njegove analoge je v vzorcih heroina moč zaznati z metodo TLC, ter laboratorijsko analizo.
Med fentanilom in njegovimi analogi pa je razlikovanje s pomočjo  TLC nemogoče.

Rzultati barvnih reagentov:

Fentanil - Marquis: rumena v rdečo
Fentanil - Mandelin: počasna zelena
Fentanil - Liebermann - rdečkasta

Fentanil z reagenti Mecke, Froehde, Simons, Ehrlich in Ehrlich TS ne reagira. 

Barvni rezultati fentanil analogov so si izjemno podobni, zato ločevanje med fentanilom in njegovimi analogi z njimi ni možno.

Za več informacij o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.


Povezane vsebine

Opozorila - OPOZORILO: Pojav analogov fentanila v Sloveniji

11.11.2016Fentanil in njegovi analogi spadajo med izredno potentne psihoaktivne substance, aktivne v mikrogramih (1 ug = miljoninka grama). Smrtno predoziranje...