4-CMC


4-klorometkatinon je euforični stimulant iz skupine beta keto amfetaminov. Po kemični strukturi je podoben mefedronu, 4-FMC (flefedron) in ostalim katinonom.


Prvič se je 4-CMC pojavil na spletnih trgih leta 2014, kot nadomestek flefedrona (4-florometkatinon). Trenutno je o delovanju substance in stranskih učinkih na internetu zelo malo informacij. Po poročanju uporabnikov so učinki podobni vendar manj evforični kot učinki 3-MMCja.


Učinki


Informacije so povzete po poročanjih uporabnikov in podobnosti z ostalimi substancami.


Euforija, izboljšanje počutja, zmanjšana potreba po hrani in spanju, povišan srčni utrip in tlak, tresenje, zmedenost, nespečnost, potenje, občutek razbijanja srca.


Nekateri uporabniki lahko po prenehanju učinkov občutijo nujo po ponovitvi doze, zato je primerno, da si pred uporabo natančno določimo količino, ki jo nameravamo uporabiti. Odmerke si vedno pripravljamo s pomočjo natančne tehtnice.


Prvi učinki se pri oralni uporabi pojavijo od 20 – 60 min po zaužitju, ter pri snifanju 10 – 30 min.
Učinki pri oralni uporabi trajajo od 2 – 4 ure ter pri snifanju od 1 – 3 ure.


Odmerki


Oralno


Pražna: 20 – 30 mg
Lahka: 30 – 50 mg
Srednja: 50 – 100 mg
Močna: 100 + mg


Odmerki pri snifanju so za 1/3 manjši.


Tveganja in zmanjševanje tveganj


Trenutno je zelo malo informacij, ki bi govorile o tveganjih, ki so povezane s to substanco. 4-kloroamfetamin (amfetaminski derivat) je znan kot zelo nevrotoksična substanca. Ker sta si 4-CA in 4-CMC strukturno zelo podobna,  obstaja verjetnost, da gre tudi v primeru 4-CMC-ja za toksično substanco. Trenutno ni nobenih raziskav, ki bi to potrdile, vendar se priporoča, da se vnosu omenjene spojine izognemo.


Uporabo se odsvetuje osebam, ki imajo težave z srcem in ožiljem, saj uporaba predstavlja velik napor za srce.


Mešanje z ostalimi stimulansi lahko pri osebah, ki imajo oslabljeno srce, privede do srčne odpovedi. Prav tako lahko kombiniranje z ostalimi stimulansi privede do vročinskega udara.


Pravne posledice in testiranje
4-CMC je pri nas prepovedan, ker je izomera 3-CMC, ki je uvrščena na listo prepovedanih drog.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Za informacije o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.