Metilon (bk-MDMA)


Metilon (3,4-metilendioksi-metkatinon) je euforični stimulans, ki spada v skupino fenetilaminov, amfetaminov in katinonov.


Metilon je derivat metkatinona ter beta-keto verzija MDMA-ja. Prva sta ga sintetizirala Alexander Shulgin ter Peyton Jacob III, kot potencialni antidepresiv. Prvič se je  pojavil na trgu kot legalen produkt  imenovan »Explosion«, njegova uporaba pa je dokumentirana od leta 2004.


Proti koncu leta 2004 je v nizozemskih smart shopih postal na voljo produkt imenovan Explosion. Prodajal se je v stekleničkah kot osveževalec zraka z vanilijevo aromo ki vsebuje metilon, kasneje leta 2005 pa je se je pojavil v katalogih spletnih trgovin.


Metilon je pogosto uporabljan kot nadomestek MDMA zaradi podobnih subjektivnih učinkov. Kljub farmakološkim podobnostim med MDMA ter bk-MDMA učinki niso povsem identični. Alexander Shulgin je zapisal naslednje:

 »Metilon je skoraj enako potenten kod MDMA, vendar ne proizvede enakih učinkov.  Ima skoraj antidepresivno delovanje, prijetno in pozitivno, vendar mu manjka unikatna čarobnost MDMA-ja.«


Deluje kot modulator serotoninskih, noradrenalinskih in dopaminskih receptorjev. 


Pojavlja se v obliki prahu, kristalov, redkeje pa v tabletah. Včasih  se pojavlja kot glavna substanca v xtc tabletkah. Zaznani so primeri, ko se je metilon prodajal kot MDMA, razliko med njima pa je najlažje določiti z uporabo Mmarquis reagenta. MDMA se v stiku zs Mmarquis reagentom obarva temno modro/vijolično ali črno, medtem ko se bk-MDMA obarva rumeno. Pomembno se je zavedati, da je »Methylone« tudi registrirano zdravilo.


Učinki:

Pozitivni


Stimulacija, euforija, disforia, družabnost, omehčanje ega, občutki ljubezni in empatije, izboljšanje zaznave čutil.


Neutralni


Sprememba zavesti, razširjene zenice, težave z koncentracijo, nemir, moteno zaznavanje časa, povišana telesna temperatura, povišan srčni utrip


Negativni


Stiskanje čeljusti, krči, povečano potenje, zmedenost, omotica, prevelika občutljivost na glasbo, srčne palpitacije, občutek razbijanja srca


Odmerki


Oralni
Pražna: 60 – 120 mg
Lahka: 100 – 150 mg
Običajna: 100 – 250 mg
Močna: 160 – 270 mg
Zelo močna: 250 + mg


Učinki pri oralni uporabi trajajo od 2 – 3.5 ur ter se pojavijo v roku 15 – 60 min po zaužitju.
Ponovno doziranje z 1/3 prvotnega odmerka, podaljša učinke vendar večkratno redoziranje povzroči le ojačanje negativnih stranskih učinkov.Tveganja


Mešanje z drogami, ki sproščajo serotonin ali MAO inhibitorji je lahko nevarno zaradi tveganja nastanka serotoninskega sindroma.
Uporabo se odsvetuje osebam, ki imajo znane težave s srcem, saj lahko uporaba metilona povzroči močan stres za srce.
Souporaba konoplje močno ojača učinke metilona ter lahko povzročni psihadelične učinke.

Testiranje in pravni status
V stiku s marquis reagentom se obarva rumeno.

Metilon spada v prvo skupino prepovedanih substanc.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Za informacije o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.