DOC


DOC je sintetični psihadelik iz družine amfetaminov, ki ga je kot arhetipski psihadelik prvi opisal Aleksander Shulgin v svoji knjigi PIHKAL.


DOC je soroden ostalim fenetilaminom, predvsem  2C-C in ostalimi DOx substancami.  DOx je skupina spojin, ki vključuje veliko število dolgo trajajočih in zelo potentnih drog. DOx ne vključuje samo DOB, DOC, DOI, DOM, ampak tudi vrsto drugih manj znanih substanc, kot so Aleph in TMA serije. Skoraj vse substance v tej skupini imajo zelo dolgo delovanje (12 – 30 ur), so aktivne v zelo nizkih odmerkih (par mg) ter imajo počasen »onset«. Ponavadi so učinki opisani kot bolj stimulativni in manj spiritualni v primerjavi s klasičnimi psihadeliki. Pojavlja se v obliki prahu, raztopin ali pa nanešen na pivnike. Zaznani so tudi primeri pivnikov, ki so se prodajali kot LSD, vendar se je po analizi izkazalo da vsebujejo DOC.


Učinki:


Izboljšanje počutja, euforija, halucinacije, povečana družabnost, introspekcija, izboljšanje zaznave čutnih dražljajev, povečana empatija


Stimulacija, popačeno dojemanje časa


Slabost, vazokonstrikcija (stiskanje žil), nemir, zmedenost, tesnoba, težave s spanjem


Odmerki:


Oralno


Lahka   1.0 – 1.5 mg
Srednja 1.5 – 2.5 mg
Močna 2.5 – 5.0 mg
Zelo močna 5.0 + mg


Učinki se pri oralni uporabi pojavijo od 30 – 150 min po zaužitju in trajajo od 8 – 20 ur (odvisno od odmerka, večji odmerki znatno podaljšajo trajanje). Zaradi zelo majhnih odmerkov, se v primeru, da rokujemo s prahom priporoča uporaba volumetričnega odmerjanja (raztopimo določeno količino snovi v določeno količino topila in nato uporabimo natančno pipeto ali brizgo za odmerjanje).


Tveganja:


Ker gre za substanco amfetaminskega tipa je mešanje z ostalimi stimulansi lahko tvegano, še posebej pri osebah, ki imajo težave z kardiovaskularnim sistemom. Zaradi zelo dolgega »come upa« je potrebno vedno počakati vsaj 2 uri pred ponovnim doziranjem, saj se s tem lahko izognemo zelo neprijetnemu in dolgotrajnemu predoziranju.


DOC-a ne uporabimo, če trenutno nismo v dobri psihični kondiciji ali nismo spočiti (afterji).


Pravne posledice in testiranje:


DOC je v Sloveniji na seznamu prepovedanih drog.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

V stiku s Marquis reagentom se obarva temno zeleno. Testiranje pivnikov z reagenti ni zanesljivo, vendar je v primeru DOC-a, zaradi večje količine snovi (par mg) na pivniku mogoče ločiti med DOC ali LSD.

Za več informacij o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.