MDMA v obliki kristalov


V zadnjem času se pri nas pojavlja vedno več MDMA-ja v kristalih in s tem tudi predoziranj, ki so posledica neozaveščene uporabe.


MDMA je glavna aktivna sestavina v ekstaziju in ena izmed najbolj priljubljenih prepovedanih substanc. MDMA se nahaja v obliki prahu, kristalov, tabletk ali kapsul.  Učinki trajajo od 3 – 5 ur. Povprečna doza pa se razlikuje glede na telesno težo. Za izračun doze velja formula 1-1,5 mg MDMA-ja na kilogram telesne teže. Tako je za 75kg težko oseba doza med 75mg in 112mg.

 

Dejstvo, da se MDMA nahaja v obliki kristalov še ne pomeni, da gre za čisto substanco. Povprečna čistost MDMAja v Sloveniji je okrog 70%, vse ostalo pa so primesi namenjene povečanju teže ali pa posledica slabo prečiščenega končnega produkta sinteze. Barva prav tako ni indikator kvalitete. Lahko se pojavlja v vseh odtenkih, od bele do umazano temno rjave in celo vijolične barve.

Več o MDMA-ju ter zmanjševanju tveganja pri uporabi si lahko prebereš v sorodnem članku.

 

Nekaj nasvetov za manj tvegano uporabo MDMA-ja v kristalu:

Pred uporabo preveri substanco s katerim od hitrih reagentov (Marquis, Mandelin, Mecke, Simons) in se s tem prepričaj o avtentičnosti substance. V primeru, da pride do nepričakovanih rezultatov, substance ne zaužij.

Nikoli ne vzemi več kot 150 mg naenkrat. Zelo visoki odmerki povečajo tveganje za nastanek resnejših zapletov kot so možganski edem, serotoninski sindrom, ...

Odmerke si vedno pripravi s pomočjo natančne tehtnice. Določanje teže »na uč« je zelo nevarno, še posebej pri kristalih, kjer imata lahko dva na pogled enako velika kristala popolnoma drugačno težo.

Če tehtnica ni na voljo, MDMA v kristalu pred uporabo najprej zdrobi, nato pa raztopi v določeni količini tekočine. Npr: 1 g MDMA-ja v 1 l vode -  100 ml -> 100 mg. Tekočino odmeri z dcl kozarcem ali posodo, ki ima določeno prostornino.  S pitjem po požirkih in deljenjem iste plastenke z drugimi lahko hitro popijemo preveč, zato se temu izogibamo. 

Če se po prvi dozi pojavijo nepričakovani učinki, kot so utrujenost, disforija, močni telesni občutki, ne vzami ponovnega odmerka, v upanju, da bo »popravil« situacijo.

V kolikor se učinki ne pojavijo v pričakovanem času, počakaj vsaj 90 min pred ponovnim doziranjem.

 

Več o MDMA, hitrih testih in tehtanju. 

 

Povezane vsebine

Droge - Ekstazi ali MDMA

28.1.2013MDMA je entaktogena droga, ki povzroči občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi.

Droge - EZ tester in testiranje psihoaktivnih substanc

5.3.2014V prostorih DA info točke lahko kupiš EZ test za enkratno uporabo, ki omogoča hitro kvalitativno (preliminarno) določevanje različnih...

Droge - Uporaba tehtnice

22.9.2014Človek s svojimi čutili ni sposoben natančno določiti teže določene substance (četudi se to komu zdi), zato velja natančna tehtnica za enega...