4-MEC


4-MEC (4-metiletkatinon) je sintetični euforični stimulans iz skupine katinonov, ki je po kemični strukturi podoben mefedronu.


4-MEC se je prvič pojavil konec leta 2010 kmalu po prepovedi mefedrona v Veliki Britaniji in se nato zaradi nedobavljivosti le tega razširil po svetu. Pojavlja se v obliki prahu, kristalov, redkeje pa je bil zaznan v obliki granul ter tablet. V začetnem obdobju prodaje se je prav tako pojavljal v zmeseh imenovanih »NRG-2« vendar se je vsebina teh mešanic neprestano spreminjala. V določenem obdobju je bila na voljo tudi mešanica 4P, ki je vsebovala  pentedron in 4-MEC.


Zgodovina uporabe 4-MECa je zelo kratka – človeške uporabe pred letom 2010 praktično ni bilo. Trenutno priljubljenost 4-MECa vztrajno pada predvsem zaradi novih alternativ, prepovedi in relativno slabih (umazanih) učinkov na uporabnika.
 

Število iskanj za "4-MEC" prek Googla

 

Učinki:


Po poročanjih uporabnikov so učinki podobni vendar manj potentni  od ostalih katinonov. Močnejša je telesna komponenta, sami učinki so bolj megleni, prav tako je tudi »spranost« manjša.  Včasih so prisotni »stoned« učinki in sedacija. Nekateri poročajo, da so učinki 4-MECa v kristalih mnogo bolj stimulativni kot od tistega v prahu.


Pozitivni


Stimulacija, »rusihing«,  euforija in izboljšanje razpoloženja, družabnost, izboljšano zaznavanje slušnih dražljajev, disforija, sprostitev, sedacija.


Neutralni


Zmanjšan apetit in potreba po spanju, razširjene zenice,  potenje.


Negativni


Močna želja po ponovitvi doze, nespečnost, palpitacije, občutek razbijanja srca, oslabljen kratkoročni spomin, zategovanje čeljustnih mišic, škrtanje z zobmi, trzanje oči, tresenje, povišanje srčnega tlaka in utripa, spremenjeno reguliranje telesne temperature.

Odmerki:

Oralno

Pražna: 15 - 50 mg
Lahka: 50 - 100 mg
Srednja: 100 - 200 mg
Močna: 150 - 300 mg

Snifanje

Pražna: 5 - 25 mg
Lahka: 25 - 40 mg
Srednja: 40 - 100 mg
Močna: 100 - 200 mg

 

Tveganja in zmanjševanje tveganj


Tako kot pri mefedronu je značilna »binge« uporaba, kjer uporabnik neprestano ponavlja odmerke v upanju, da bi ujel tisti prvotni »rushing občutek«, kar ga vodi k vnosu vedno večjih količin.
Po snifanju se priporoča spiranje nosnic s fiziološko raztopino.

Mešanje


Mešanje z ostalimi stimulansi lahko pri osebah, ki imajo oslabljeno srce, privede do srčne odpovedi. Prav tako lahko kombiniranje z ostalimi stimulansi privede do vročinskega udara.
 
Pravne posledice in testiranje


4-MEC je pri nas uvrščen v prvo skupino prepovedanih drog.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

V stiku s Marquis reagentom ni barvne reakcije.

Za več informacij o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.