5-MAPB


5-MAPB (1-(benzofuran-5-yl)-N-methylpropan-2-amine) lahko uvrstimo v skupino benzofuranov, fenetilaminov in amfetaminov. Po zgradbi je soroden MDMAju in 5-APBju.


Od MDMA se loči po tem, da je kisik na 3. mestu metilendioksi obroča zamenjan z ogljikom. Od 5-APB se razlikuje v tem, da ima na dušiku dodano metilno skupino (podobna razlika kot med MDA in MDMA). 5-MAPB se je začel pojavljati leta 2012.

Delovanje

Točno delovanje in metabolizem sta še manj znana kot pri 5-APB. Na podlagi subjektivnih učinkov in podobnosti s sorodnimi molekulami (MDMA, 5-APB), se sklepa, da povzroča povečanje količine serotonina, dopamina in noradrenalina v možganih in da je šibkejši agonist 5-HT2A, 5-HT2B in 5-HT2C receptorjev od 5-APB (tako kot je MDMA šibkejši agonist od MDA). Na podlagi oblike molekul in subjektivnih učinkov se tudi predvideva, da ima 5-MAPB razmerje povečanja količine nevrotransmiterjev zelo v prid serotoninu. Predvideva se tudi, da ne deluje na 5-HT1A receptorje, kar je pomemben del učinka MDMAja.

Zaradi 5-HT2B agonizma se predvideva da bi ob neprestani dolgotrajni uporabi bil škodljiv za srce. Ker si z MDMAjem ne deli metabolitov, nekateri sklepajo, da je manj nevrotoksičen. To potrjujejo anekdode nekaterih uporabnikov, znanstvenih dokazov zaenkrat še ni.

Učinki

5-MAPB je po učinkih še najbolj podoben MDMAju.

Med pozitivnimi učinki večina uporabnikov navaja empatijo, družabnost, stimulacijo, sproščenost, evforijo, povečanje užitka ob glasbi in dotiku, ...

Nezaželeni učinki so lahko slabost, zmedenost, težave z uravnavanjem telesne temperature, anksioznost, dehidracija, povečan srčni utrip in pritisk, mišični krči, napeta čeljust, pretirano potenje, ..

Višje doze povečajo možnost za nastanek zaželenih in nezaželenih učinkov in njihovo jakost.

Oblike

Ponavadi se prodaja se kot HCl sol bele barve in ima značilen okus.

V reakciji s marquis reagentom se obarva instant črno.  Več na testi.drogart.org


Doziranje

Ponavadi se jemlje oralno, približne doze so:

Nizka: 25-50mg
Srednja: 50mg-75mg
Visoka: 75mg-125mg
Zelo visoka: 125mg+

Delovati začne približno 15-30 min po zaužitju in doseže vrh po približno 1h. Skupno trajanje je približno 5 do 6 ur. Tako kot za ostale droge, ki sproščajo velike količine serotonina in dopamina, se odsvetuje jemanje na več kot par mesecev in redoziranje več kot enkrat na noč.

Mešanje

Ker gre za novo in neraziskovano snov se vse kombinacije močno odsvetuje, Glede na podobnost z MDA/MDMA in poročila uporabnikov so kombinacije z MAOIji, DXMom, MXEjem in ostalimi stimulansi še posebej nevarne. Nekateri uporabniki poročajo o uspešnih kombinacijah z ostalimi benzofurani, psihedeliki, nizkimi dozami stimulansov ter benzodiazepini.

Pravne posledice in testiranje

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

Za informacije o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.