5-APB


5-APB ( 1‐(1‐benzofuran‐5‐yl)propan‐2‐amine ) lahko uvrstimo v skupino benzofuranov, fenetilaminov in amfetaminov.


Po zgradbi je soroden MDAju in 5-APDBju. Pri obeh je kisik na 3. mestu metilendioksi obroča zamenjan z ogljikom. Razlikujeta se v tem, da je 5-APB nenasičena (z dvojno vezjo) verzija 5-APDB. Skupaj z 6-APB se je na trgu začel pojavljati okoli leta 2010.

 

Delovanje

Točno delovanje in metabolizem še nista raziskana. Na podlagi subjektivnih učinkov in podobnosti v zgradbi s svojim sorodnikom MDA, se sklepa, da povzroči povečanje količine serotonina, dopamina in noradrenalina v možganih in je agonist na 5-HT2A, 5- HT2B in 5-HT2C receptorjih. Za razliko od njegovega bližnjega sorodnika 6-APB, je razmerje povečanja nevrotransmiterjev bolj nagnjeno v smer serotonina.

Zaradi 5-HT2B agonizma se predvideva da bi ob neprestani dolgotrajni uporabi bil škodljiv za srce. Ker si z MDAjem ne deli metabolitov, nekateri sklepajo da je manj nevrotoksičen. To potrjujejo anekdode nekaterih uporabnikov, znanstvenih dokazov zaenkrat še ni.

 

Učinki

Med pozitivnimi učinki večina uporabnikov navaja empatijo, družabnost, sproščenost, evforijo, psihedelične učinke (predvsem pri večjih dozah), povečanje užitka ob glasbi in dotiku, ... Psihedelični učinki so v primerjavi s 6-APB manjši, empatija pa večja.

Nezaželeni učinki so lahko slabost, zmedenost, težave z uravnavanjem telesne temperature, anksioznost, dehidracija, povečan srčni utrip in pritisk, mišični krči, napeta čeljust, pretirano potenje, ..

Višje doze povečajo možnost za nastanek zaželenih in nezaželenih učinkov in njihovo jakost.

Oblike

5-APB se ponavadi prodaja kot HCl sol. Je rjavkaste barve in značilnega okusa.

5-APB se v stiku s marquis reagentom obarva črno.


Doziranje

5-APB se ponavadi jemlje oralno približne doze so (za HCl sol):

Nizka: 50-75mg
Srednja: 75mg-125mg
Visoka: 125mg-160mg
Zelo visoka: 160mg+

Delovati začne približno 30-60 min po zaužitju in doseže vrh po približno 2h. Skupno trajanje je približno 10 ur. Tako kot za ostale droge, ki sproščajo velike količine serotonina in dopamina, se odsvetuje jemanje na več kot par mesecev in redoziranje več kot enkrat na noč. Včasih lahko do prvih učinkov mineta tudi 2 uri zato je pomembno, da počakamo pred ponovnim redoziranjem.

Mešanje

Podobno kot za MDA/MDMA se močno odsvetuje mešanje z MAOIji, DXMom, MXEjem, ter ostalimi stimulansi.


Nekateri uporabniki poročajo o uspešnem mešanju s 6-APB (popularna mešanica je pol pol vsakega), ostalimi benzofurani, psihedeliki in benzodiazepini,  vendar se takšne kombinacije močno odsvetuje! 

Pravne posledice in testiranje

5-APB je v Sloveniji na seznamu prepovedanih drog.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

Za informacije o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.