DMT

20. maj 2014|Droge|Vrste drog

Dimetiltriptamin (Dimethyltryptamine) je psihoaktivna substanca iz družine triptaminov, ki jo najdemo v človeškem telesu in v velikem številu rastlin. Povzročna zelo intenzivne halucinacije in močne psihadelične učinke.


DMT pri oralni uporabi ni aktiven brez MAO inhibitorjev. Encimi v telesu prehitro razgradijo DMT, da bi lahko prišlo do opaznih učinkov.  Zaradi tega se DMT najpogosteje kadi, snifa, injicira ali pa se ga jemlje v zvarku (Ayahuasca), ki vključuje DMT in MAO inhibitorje.

 

Ayahuasca je mešanica narejena iz različnih psihoaktivnih rastlin kot so npr. Banisteriopsis caapi, ki izvirajo iz domorodnih plemen, ki naseljujejo države J. Amerike. Ponavadi vsebuje vsaj eno rastlino, ki vsebuje DMT in rastlino, ki doprinese MAO inhibitorje. Ostale rastline so stvar posameznih plemen.
Napitkom, ki so pripravljeni izven tradicionalnega obreda oz. uporabljajo za vir MAO inhibitorjev ter DMT-ja sintetične substance, imenujemo »pharmahuasca«.

 

Prav tako se pojavlja DMT, ki je mešan z MAO inhibitorji in je pripravljen kot zmes za kajenje, ki se imenuje »Changa« vendar je pri nas zelo redka. Changa potrebuje rahlo nižje odmerke in deluje nekoliko dlje.

 

Učinki:

 

Pri nas najpogostejši način uživanja je vaporiziranje prek ustrezne pipice. DMT ne sme priti v stik s plamenom saj ga s tem uničimo. Pri kajenju/vaporiziranju učinki trajajo od 6 -20 minut. Pomembno je, da nas kratko delovanje ne zavede. DMT je eden izmed najmočnejših psihadelikov, kar jih poznamo, zato ni primeren za kajenje na žuru oz. okolju, v katerem nimamo nadzora.

 

Učinki nastopijo zelo hitro (0 - 60 sekund) in vključujejo:

 

Totalno izgubo vizualnega stika z realnostjo
intenzivne halucinacije in vzorčenje
radikalne sprememba dojemanja
močan »rushing« občutek
intenzivne življensko spreminjujoče spiritualne izkušnje

zvočne halucinacije (brnenje)
sprememba v dojemanju časa (trip se zdi neskončno dolg)
strah!

Preveč intenzivne izkušnje
težave z integracijo izkušenj
dvig srčnega tlaka in utripa

 

Odmerki: 


Nizka:  10-20 mg
Običajna: 20-40 mg
Visoka: 40-60 mg

 

Odmerke pripravljamo s pomočje natančne tehtnice. Razliko med 10 – 50 mg je težko ugotoviti »na uč« vendar ta pomeni ogromno razliko v učinkih!

Pri marsikaterem uporabniku DMT-ja je cilj doseči tako imenovano »break through« izkušnjo. Gre za izjemno močne psihadelične učinke, ki prevzamejo normalno zaznavo okolja. Uporabniki poročajo o zunaj telesnih izkušnjah, drugih svetovih, stiki z inteligentnimi bitji, stroji, ...

 

Priporočamo ogled dokumentarca: DMT The Spirit Molecule.

 

 

 

 Zmanjševanje tveganj: 

Hiter pojav učinkov lahko privede do komplikacij v primeru, da nismo pripravljeni (pipa pade iz rok, padci, prevračanje stvari ob padcu) zato je izjemno pomembno, da DMT kadimo v družbi treznega človeka. Prav tako je priporočljivo, da kadimo v sedečem položaju.  

 

Uporaba DMT-ja se odsvetuje v primeru težav v duševnem zdravju.

Dim je zelo neprijeten, ima okus  ter vonj po plastiki in lahko privede do draženja grla in pljuč. 

 

Pravne posledice in testiranje:

DMT je pri nas uvrščen v 1. skupino prepovedanih substanc.