5-EAPB


5-EAPB spada v skupino fenetilaminov ter amfetaminov.


 5-EAPB (1-(benzofuran-5-yl)-N-ethylpropan-2-amine) se  prvič   pojavi leta 2013 kot nadomestek takrat prepovedanima 6-APB in 5-APB.  Pojavlja se v obliki belega prahu ter peletov.

Učinki

Ker gre za  novo in neraziskano substanco, se pri opisu učinkov lahko zanašamo le na poročila uporabnikov, ki so trenutno (10.2.2014) zelo maloštevilčna in skopa. Uporabniki navajajo, da pri oralni uporabi prvi učinki nastopijo po 60-90 minutah, plato pa nastopi po 2 urah. Zaradi dolgega “come-upa” je zelo pomembno, da počakamo vsaj 2 uri preden ponovimo odmerek.

Med pogostimi učinki uporabniki navajajo:

Toplino, stimulacijo, suha usta, družabnost , zmanjšan apetit,  razširjene zenice, euforijo, nehotene ritmične gibe zrkel (eye wiggles) in blage halucinacije.

Neželeni stranski učinki, navajani s strani uporabnikov:

Glavobol, nezmožnost uriniranja, mišični krči, slabost, zelo povišan srčni utrip, ki je še posebej zaskrbljujoč, saj je v vsaj enem izmed smrtnih primerov zaradi zaužitja te substance kot vzrok smrti navedena srčna odpoved. Pri višjih odmerkih so stranski učinki izrazito močnejši.


Odmerki  povzeti po poročilih na spletnih forumih:

Oralno:   100-120mg  Posnifano: 20-40mg

Izjemno pomembno je, da pred uporabo naredite alergijski test.


Mešanje

Mešanje z ostalimi drogami je izjemno tvegano, saj gre za neraziskano snov. Ob mešanju 5-EAPB z ostalimi stimulantnimi drogami se poveča tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca.  Prav tako je nevarno mešanje z drogami, ki vplivajo na sproščanje serotonina. 5-EAPB najverjetneje deluje tudi kot MAO inhibitor, zato lahko ob mešanju z ostalimi substancami, ki delujejo prek sproščanja serotonina, povzroči serotoninski sindrom.

Kaj je serotoninski sindrom?

Serotoninski sindrom je smrtno nevarno stanje, kjer zaradi izrednega povečanja serotonina pride do močnega zvišanja krvnega tlaka in dviga telesne temperature.

Znaki predozranja: zmedenost, močan glavobol, krči, tresenje, razbijanje srca, bolečina ali stiskanje v prsnem košu. V primeru pojava teh simptomov nemudoma pokličite nujno medicinsko pomoč (112).

Obstaja več smrtnih primerov zaradi uporabe 5-EAPBja zato je pomembno uporabljati čim nižje odmerke in čim manj pogosto. Uporabniki poročajo, da je 5-EAPB zelo “težek za srce”, odpoved srca pa je bil naveden tudi kot vzrok smrti  pri enem izmed smrtnih primerov.

 
Pravne posledice in testiranje:

Legalni status substance lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

Reakcija z Marquisom zaenkrat še ni znana.

Za več informacij o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.

 


Povezane vsebine

Droge - Mešanje drog - Zakaj ne?

14.1.2013Ob mešanju drog se zaradi njihovih medsebojnih učinkov nevarnost predoziranja močno poveča.