aMT


Alfa-metiltriptamin, močan stimulant in psihadelik iz družine triptaminov, ki je bil razvit v 60 letih prejšnjega stoletja kot antidepresiv.


V Sovjetski zvezi so ga prodajali pod imenom Indopan v 5 in 10mg tabletah kjer se je izkazal kot  varno in učinkovito zdravilo proti depresiji. Do leta 1990 je ostal zelo redka in nepoznana substanca nakar se začenja komercialno pojavljati na trgu kot "research chemical" od koder zaide do rekreacijskih uporabnikov. AMT deluje kot MAO inhibitor, zato so lahko kombinacije z ostalimi drogami in določeno hrano, nevarne.

 

Učinki

Učinki se razlikujejo glede na način vnosa ter velikost odmerka.  Po poročanju uporabnikov  oralni odmerki pod 50-60mg povzročijo stimulativne učinke z občutnim »body load-om«. Višji odmerki (60mg+) pa povzročajo različne jakosti halucinacij. Odmerki nad 100mg so za neizkušene uporabnike oz. tiste brez tolerance mnogo previsoki prav tako so negativni  stranski učinki zelo izraziti.

Kajenje aMTja povzroča bolj stimulativne učinke z hitrejšim »come up-om« in krajšim trajanjem. Posebno pozorni moramo biti pri pripravljanju odmerka saj so doze občutno manjše kot pri snifanju ali oralni uporabi.

 

 Pozitivni

Stimulacija, dobro počutje, smehljanje, halucinacije in vzorčenje,  izboljšanje zaznave slušnih dražljajev.

Nevtralni

Zamegljen vid, nemir, zehanje, povečane zenice, zmanjšan apetit, suha usta, izjemno močne halucinacije (visoki odmerki), spremembe zavesti.

Negativni

Tesnoba, napetost, slabost in bruhanje, izguba koordinacije, bolečine v mišicah, glavobol, stiskanje čeljusti, močna zmedenost pri visokih odmerkih.

 

Oralno

Pri oralni uporabi učinki nastopijo od pol do 2 ur po zaužitju in trajajo 10-14ur. Višji odmerki trajajo dlje, tudi do 24ur.

Pražna     5-15mg
Nizka       10-25mg
Običajna 20-40mg
Visoka     30-60mg
Zelo visoka  60-80mg

Ker lahko do prvih učinkov mineta tudi 2uri je pogosta napaka, da uporabnik ponovi odmerek, misleč, da je vzel premalo. To je v preteklosti že pripeljalo do neprijetnih in nekaterih nevarnih predoziranj. Uporabniki poročajo, da je priporočljivo počakati vsaj 2uri in pol preden ponovimo odmerek.

 

 Kajenje

Pražna     2mg
Lahka      4-5mg
Običajna 6-10mg
Močna  10-20mg

Pri kajenju učinki nastopijo hitro od 30 sekund do 30min in trajajo od 8-12 ur.

 

Mešanje

 

 aMT lahko v kombinaciji s SSRI/SNRI zdravili, ostalimi drogami ali določeno hrano povzroči serotoninski sindrom. Prvi znaki sindroma se ujemajo z stranskimi učinki aMT-ja zato ga je izjemno pomembno prepoznati in pravočasno ukrepati. 

 

Kaj je to MAO inhibitor?

MAO inhibitorji so kemikalije, ki zavirajo delovanje encima  monoaminoksidaze, ki je zadolžen za razgradnjo monoaminskih nevrotransmitorjev (dopamin, serotonin, norepinefrin). Zaviranje teh encimov lahko pripelje do serotoninskega sindroma.

 

Kaj je serotoninski sindrom?

Serotoninski sindrom je smrtno nevarno stanje, kjer zaradi izrednega povečanja serotonina pride do močnega zvišanja krvnega tlaka in dviga telesne temperature.

 

Hrana, ki se ji je priporočljivo izogniti:

Stara hrana in hrana, ki ji je potekel rok uporabnosti (vsebnost tiramina je višja v stari in pokvarjeni hrani), starani siri, tofu, sušene mesnine, sojina, ribja in omaka iz rakcev, kislo zelje, jetrca, …

Prav tako je nevarno mešanje z vsemi drogami, ki vplivajo na sproščanje serotonina.

 

Pravne posledice in testiranje

aMT je v Sloveniji v prvi skupini na listi prepovedanih drog.

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.


aMT se v stiku z  Marquis reagentom obarva rjavkasto vijolično.

Za več informacij o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.


 

 


Povezane vsebine

Droge - Mešanje drog - Zakaj ne?

14.1.2013Ob mešanju drog se zaradi njihovih medsebojnih učinkov nevarnost predoziranja močno poveča.