Pentadron


Pentedron je sintetični stimulans iz skupine katinonov, ki se je pri nas množično pojavil leta 2012.


Prvič identificiran leta 2010 v različnih legalnih produktih (bath-salts) v ZDA in UK. Bolj pogosto se je začel pojavljati konec leta 2011 po EU prepovedi mefedrona, kjer je bil oglaševan kot nadomestek 4-mmc. V veliki večini je masovno proizveden v kitajskih laboratorijih v obliki hidroklorida.

Pojavlja se tudi pod imenom 4P (kombinacija pentedrona in 4-meca). Pri snifanju pentedron učinkuje podobno kot ostali beta ketoni (euforija, občutki ugodja, rushing) z bolj izrazito stimulacijo (včasih primerjava s kokainom).

 

Učinki

Ker gre za novo in neraziskano substanco, se pri opisu učinkov lahko zanašamo le na poročila uporabnikov in ne na raziskave. Uporabniki navajajo, da učinki trajajo od 1 do 2 uri, ter se pojavijo cca. 5 minut po snifanju, ter 30-60 minut po oralni uporabi.

Pozitivni

Euforija, stimulacija, povečana koncentracija, produktivnost, jasnost misli.

Negativni

Izguba apetita, paranoja, razdražljivost, razbijanje srca, vazokonstrikcija, povišan srčni utip in tlak, stiskanje čeljusti. 

Uporaba in doziranje

Najpogostejši način uporabe je snifanje prav tako pa obstajajo poročila o sublingualnem in oralnem doziranju.  Uporabniki poročajo tudi o značilni omrtvičenosti delov telesa (ustnice, hrbet, prsti, roke, noge).

Aktiven že v 10-20mg odmerkih, vendar je od začetka pojava na trgu mnogo poročil o  nekonsistentnih  serijah, ki se razlikujejo v potenci in čistoči ter aktivnem odmerku, ki lahko variira tudi do 10x zato je izredno pomembno, da pred prvo uporabo naredimo alergijski test. 

Znaki predoziranja: bruhanje, močan glavobol, tresenje, vrtoglavica,  bolečina ali stiskanje v prsnem košu. V primeru pojava teh simptomov nemudoma pokličite nujno medicinsko pomoč (112).

Ob izredno visokih dozah lahko povzroči krče in epilepsiji podobne napade. Pospeši bitje srca (tahikardija), zato pri osebah, ki imajo oslabljeno srce, lahko povzroči srčno odpoved. Zaradi zvišanja telesne temperature lahko povzroči vročinski udar. Povzroča poškodbe nosne sluznice.

Mešanje

Mešanje z ostalimi drogami je izjemno tvegano, saj gre za neraziskano snov. Ob mešanju pentedrona z ostalimi stimulantnimi drogami se poveča tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca.

 

Pravne posledice in testiranje

Pentedron je v Sloveniji na listi prepovedanih drog, saj je izomera metiletkatinona (4-MEC).

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

 

V kontaktu s Marquis reagentom (hitri test) ni barvne reakcije.

Za več informacij o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.

 

 

 


Povezane vsebine

Droge - Mefedron

13.1.2013Mefedron oz. 4-metilmetkatinon, je stimulans iz skupine β-keto amfetaminov.

Droge - Etil-katinon

20.3.2013Etil-katinon je zelo slabo raziskana snov, saj obstaja le omejeno število raziskav na živalih.

Droge - 3-MMC

21.11.20133-mmc oz- 3-metilmetkatinon je evforični stimulans iz skupine beta-keto amfetaminov.