Etil-katinon


Etil-katinon je zelo slabo raziskana snov, saj obstaja le omejeno število raziskav na živalih.


Ethkatinon, ethcathinone, etil-katinon, E-K oz. ethyl-cathinone, je razmeroma nov sintetični stimulans iz skupine β-keto amfetaminov. Etil-katinon je zelo slabo raziskana snov, saj obstaja le omejeno število raziskav na živalih. Za opis učinkov in potencialnih nevarnosti se lahko opremo zgolj na poročila uporabnikov in logično sklepanje o podobnostih v strukturni formuli z ostalimi snovmi, ki so že bolje raziskane oz. dlje časa v uporabi. Pojavlja se kot bel ali rjavkast prašek, ki se lahko združuje v kepice.

Učinki
Povzroča blago psihično stimulacijo, evforijo, nespečnost in zmanjšan apetit. Uporabniki opisujejo, da so učinki etil-katinona zelo blagi in podobni efedrinu. Glavni stranski učinki so, kot pri efedrinu, povečano bitje srca, možna aritmija, slabost ipd. Učinke se lahko čuti do 8 ur po zaužitju
 
Doza in načini uživanja
 
Gre za razmeroma slabo raziskano snov in zato so podatki po poročilih uporabnikov.
 
Doze pri oralni uporabi:
Nizka: 100 - 150 mg
Srednja: 150 - 225 mg
Visoka: 225 - 325 mg
 
Zaradi svoje neraziskanosti je potrebna velika mera previdnosti, saj nikoli ne morete biti prepričani, kako se boste na snov odzvali. Pri doziranju je potrebno upoštevati tudi telesno težo (lažji uporabniki potrebujejo manj)! Če se vseeno odločite za vnos, začnite z zelo majhnimi količinami in med njimi naredite vsaj tedenski premor. Snov se lahko uporablja oralno ali snifa.
 
Nevarnosti za zdravje in najnujnejši ukrepi
Ob visokih dozah lahko povzroča krče in epilepsiji podobne napade. Pospeši bitje srca (tahikardija), zato pri osebah, ki imajo oslabljeno srce lahko povzroči srčno odpoved. Pri snifanju lahko povzroči poškodbe nosne sluznice. Kot pri drugih stimulansih, obstaja pri etil-katinonu možnost nastanka odvisnosti!

Mešanje
Mešanje etil-katinona z ostalimi drogami je izjemno tvegano, saj gre za neraziskano snov. Ob mešanju etil-katinona z ostalimi stimulantnimi drogami se poveča tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca.
 
Pravne posledice in testiranje

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Za informacije o testiranju piši na testiranje@drogart.org ali pokliči na 01/439 72 70.

 
 
Avtor: Mirjan Švagelj
Povezane vsebine

Droge - Ekstazi ali MDMA

28.1.2013MDMA je entaktogena droga, ki povzroči občutke evforije, empatije in povezanosti z drugimi ljudmi.

Droge - Spid - amfetamin

1.2.2013Spid je poživilo, ki pospeši normalno delovanje telesa in poveča budnost. Na trgu se najpogosteje prodaja v obliki amfetamin sulfata.

Droge - Policija me je dobila pri ... - pravni FAQ

25.2.2013Te zanima, kaj se ti lahko zgodi, če te policija dobi s prepovedano drogo? Katere droge so pri nas prepovedane? Kaj lahko narediš, če si pozitiven...

Droge - 3-MMC

21.11.20133-mmc oz- 3-metilmetkatinon je evforični stimulans iz skupine beta-keto amfetaminov.

Droge - Pentedron

28.1.2014Pentedron je sintetični stimulans iz skupine katinonov, ki se je pri nas množično pojavil leta 2012.