GHB in sorodne droge (GBL, 1,4-BD)

20. marec 2013|Droge|Vrste drog

V osnovnem članku o GHBju nisi izvedel vsega kar si iskal? Preberi si spodnji tekst o tej in njej sorodnih drogah. Poleg splošnih informacij boš izvedel več o njegovem metabolizmu, uporabi, zakonodaji in si prebral priporočila ob uporabi. Ne pozabi: edina varna uporaba je neuporaba.Gama-hidroksi butirat, bolje poznan pod kratico GHB, je močna psihoaktivna snov, ki se že dolgo časa pojavlja v Sloveniji. Poleg GHB-ja se na črnem trgu pojavljata tudi njegova derivata - GBL in 1,4-BD. V manjših dozah GHB in njegovi derivati delujejo stimulativno in evforično, v večjih dozah pa na centralni živčni sistem delujejo depresivno in lahko povzročijo začasno globoko spanje (komo). Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najbolj pogosto predstavljen kot droga za posilstvo (t.i. date-rape drug).

V Sloveniji se pojavlja večinoma GBL. Od GHB-ja ga lahko razlikujemo po bolj ostrem vonju in okusu, pojavlja se zmeraj v tekočini (GHB tudi v obliki belega prahu, kapsul in tablet), sama tekočina pa je bolj viskozna. Ker se substanci bistveno drugače dozirata je pomembno, da vemo, točno katero substanco bomo zaužili.


Oblike in analogi
Gama-hidroksi butirat oz. GHB se na črnem trgu pojavlja v obliki raztopine, lahko pa tudi v obliki praška, ki je zelo higroskopičen (veže vlago). Če je GHB v tekoči obliki, je zelo pomembno, da so uporabniki seznanjeni s TOČNO koncentracijo (t.j koliko gramov GHB-ja je v mililitru oz. decilitru raztopine). Če koncentracija uporabnikom ni poznana, je ZELO POMEMBNO nizko in pazljivo doziranje! GHB ima glede na vrsto priprave t.j. glede na uporabljeno bazo pri sintezi (natrij, kalij, kalcij, magnezij) različno intenziteto in obliko slanosti oz. okus po milu.

Poleg GHB-ja lahko zasledimo še dve podobni spojini – GBL (gama-butirolakton) in 1,4-BD (1,4-butandiol). Obe spojni sta farmakološko neaktivni (sta t.i. prekurzori oz. prodrogi), ki se v telesu spremenita v aktivni GHB. GBL in 1,4-BD se uporabljata kot industrijsko topilo in imata glede na stopnjo čistosti lahko različen vonj in v nerazredčenem stanju zelo dražita sluznico. Če uporabniki uživajo GBL ali 1,4-BD je pomembno, da spojini predhodno dobro razredčijo.

 

1,6 g GHB-ja ustreza približno 1 ml GBL-ja.

 

Delovanje in metabolizem
GHB in njegovi analogi se najbolj pogosto uporabljajo oralno (se zaužijejo). Po zaužitju zelo hitro preidejo v krvni obtok in prvi učinki nastopijo po 15. minutah. Na prazen želodec učinki dosežejo svoj vrh po približno pol ure in trajajo, glede na dozo, od dve do štiri ure. Razpolovna doba je približno pol ure, a se pri večjih dozah poveča, kar pomeni, da telo potrebuje več časa za razgradnjo ene velike doze naenkrat, kot pa za dve polovični dozi ob različnih priložnostih.

GHB deluje na dva tipa receptorjev. Pri zelo majhnih dozah deluje predvsem na GHB receptorje in deluje stimulativno, pri večjih dozah pa deluje še na GABA-B receptorje in ima sedativne, evforične in hipnotične učinke. Posredno pa deluje tudi na dopaminski, serotoninski in endorfinski sistem. Specifičnega antidota za zastrupitev z GHB-jem ni.

 

Doziranje in učinki

Učinki GHB-ja in analogov so podobni učinkom alkohola, s tem da obstaja veliko večja možnost predoziranja, saj že izredno majhne količine naredijo razliko med prijetnim učinkom in življenja ogrožujočo dozo.

 

Oralne doze

GHB-ja

GBL-ja

Lahka

0.5 - 1.5 g

0.3 - 0.9 ml

Srednja

1.5 - 2.5 g

0.9 - 1.5 ml

Močna

2 - 4.0 g

1.5 - 3 ml

Lahko povzroči globok spanec

3 - 5 g

2 + ml

Predoziranje

5 - 10 g

3 - 6 ml

Zastrupitev (možnost smrtnega izida)

10 + g

6 + ml

 

 

 

Pri nižjih dozah (0.5 – 1.5 g GHB-ja, 0.3 – 0.9 ml GBL-ja) pride do sprostitve, evforije, disinhibicije čustev, povečane zgovornosti, povečanega libida ipd.

Pri srednjih dozah (1.5 – 2.5 g GHB-ja, 0.9 - 1.5 ml GBLja) lahko pride do slabosti, bruhanja, epilepsiji podobnih napadov in izgube spomina. Pojavita se zmanjšana frekvenca bitja srca in dihanja.

Pri močnih dozah (2 – 4 g GHBja, 1.5 - 3 ml GBLja) pride do izgube zavesti in pri dozah nad 3 g lahko pride pri nevajenih uporabnikih že do nevarnega zmanjšanja frekvence dihanja in posledično lahko tudi do smrti. Pri nekaterih uporabnikih, ki so jih zaradi prevelike doze pripeljali v bolnico, so opazili tudi agresivnost.

GHB deluje na vsako osebo drugače in tudi pri istih uporabnikih lahko pride pri enaki dozi do drugačnega odziva. Zaradi zelo občutljivega doziranja in resnih nezaželenih učinkov (npr. nezavest) je potrebna še dodatna previdnost!

Ponovno doziranje se priporoča šele, ko izzvenijo učinki prve doze, saj se sicer substanca v večjih količinah počasneje presnavlja in lažje pride do predoziranja.

Uporaba v medicini
GHB je leta 1961 sintetiziral Henri Laborit, ki je raziskoval strukturne analoge gama amino butirata (GABA), enega izmed glavnih inhibitornih nevrotransmiterjev. Zaradi svoje specifične strukture aktivira enake receptorje kot GABA in posledično povzroči inhibicijo komunikacije med živčnimi celicami v možganih. Ker pri večjih dozah (nad 4 grame) povzroča zelo globoko nezavest, so ga uporabljali kot generalni anestetik pri operacijah, a se je s prihodom novih anestetikov njegova uporaba zmanjšala.

GHB se trenutno uporablja kot zdravilo za narkolepsijo, saj omogoča bolnikom bolj kvalitetno spanje in tako povzroči manj narkoleptičnih napadov čez dan. V Sloveniji je registriran pod imenom Xyrem.

V nekaterih državah se uspešno uporablja kot podporno zdravljenje pri alkoholizmu. GHB lahko zmanjša ali celo prepreči željo po alkoholu, a seveda pod skrbnim zdravstvenim nadzorom in kontroliranimi dozami. Terapevti, ki se ukvarjajo s takšnimi terapijami, svarijo pred stigmatizacijo uporabe GHB-ja.

 

Rekreativna uporaba
Najbolj pogosto omenjeni pozitivni učinki uporabe GHB-ja in analogov so evforija, občutek sreče, povečana seksualnost, boljše razpoloženje, sprostitev, povečana zgovornost, disinhibicija, optimističen pogled na svet, večja intenziteta orgazma in povečana energija. Poleg naštetih učinkov so lahko prisotni tudi zaspanost, zamegljenost vida, bruhanje, prekomerno potenje, glavobol, občutek hladu, trde mišice, driska in inkontinenca.

Najbolj neželen stranski učinek je seveda izguba zavesti, ki se lahko zgodi že po majhni prekoračitvi doze, ki je prijetna.

Neželeni učinki po uporabi GHB-ja in analogov so izčrpanost, počasnost, amnezija, zmedenost, nerodnost in v manjši meri tudi nervoznost, nespečnost, depresija, razdraženost ipd.

 

Uporaba v nemedicinske namene
Poleg rekreativne uporabe GHB pogosto uporabljajo bodybuilderji, saj GHB povzroči sproščanje rastnega hormona in omogoča sprostitev mišic po naporni telovadbi. Čeprav je sproščanje rastnega hormona znanstveno potrjeno, so anabolni učinki (pridobitev mišične mase) še vedno nedokazani. Zaradi svojih hipnotičnih učinkov pa se ga uporablja tudi za izboljšanje spanja.

 

Mešanje z drugimi drogami
Mešanje različnih drog med seboj je vedno problematično, še posebej pa to drži za GHB in njegove derivate. Pri hkratnem uživanju GHB-ja s stimulativnimi drogami, kot z npr. amfetamini (speed), ekstazijem (MDMA) ali kokainom, je nevarnost podobna kot pri mešanju teh drog z alkoholom. Ob hkratni uporabi s stimulativnimi drogami lahko uporabniki zaužijejo večje količine in s tem povečajo ’’high’’ ter izničijo nekatere slabe učinke obeh drog, a se hkrati izpostavljajo večji škodi zaradi toksičnosti. Na daljši rok je takšna kombinacija lahko zelo škodljiva za srčno mišico.

Hkratno uživanje GHB-ja in njegovih derivatov z drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi (heroin, metadon, tramal etc.) in benzodiazepini (apaurin, helex, xanax, dormicum,...), je lahko ZELO NEVARNA! Ob hkratnem uživanju pride do sinergističnega efekta (1 + 1 = 3), kar pomeni da se učinki drog potencirajo in ne seštevajo. Posledično lahko uporabniki zelo hitro izgubijo zavest in prenehajo dihati!

Glede na zelo razširjeno uživanje alkohola v Sloveniji, še posebej pri uporabnikih prepovedanih drog, je pomembno, da uporabniki zelo pazljivo dozirajo GHB. Če se uporabniki vseeno odločijo za hkratno uživanje alkohola in GHB-ja morajo bistveno zmanjšati uporabljene doze, saj tvegajo resne neželene učinke (izguba zavesti ali celo smrt).

 

GHB in zasvojenost
GHB ima velik potencial za nastanek zasvojenosti in lahko povzroči tako fizično kot psihično zasvojenost. Uporabniki, ki imajo težave z regulacijo uporabe GHB-ja, ponavadi uporabljajo GHB na vsakih 1 do 3 ure in lahko v enem dnevu zaužijejo tudi več kot 25 gramov. Fizična odvisnost nastopi po dolgotrajnem uživanju večjih količin in odtegnitveni simptomi so podobni kot pri alkoholu in benzodiazepinih. Pri odtegnitvenem sindromu se pojavijo nespečnost, razdraženost, slabost, bolečine v mišicah in v najslabšem primeru delirium tremens z možnim smrtnim izidom, zato je zelo pomembno, da se zasvojeni od GHB-ja in sorodnih substanc odvajajo pod medicinskim nadzorom. Slabo počutje lahko traja tudi več tednov, dokler se v telesu ponovno ne vzpostavi ravnotežje. Več o zasvojenosti od GHB/GBL lahko preberete tukaj.

 

Zapleti in pomoč
Največji zapleti pri uporabi GHB-ja za uporabnike izhajajo iz zelo ozkega razmerja med aktivno dozo in prekomerno dozo. 0,25 grama lahko pomeni razliko med evforijo in bruhanjem/nezavestjo. Uporabniki morajo biti pri doziranju zelo previdni, saj lahko že malo večji odmerek od običajnega povzroči globok spanec/nezavest, ki traja več ur. Učinki so lahko tudi drugačni pri različnih ljudeh ali v različnih situacijah (npr. doma ali v klubu).

Zaradi velike nevarnosti izgube zavesti je zelo priporočljivo, če se GHB uporablja v kontroliranem okolju in ob prisotnosti ljudi, ki bodo ves čas prisebni in pozorni na stanje uporabnika. Še posebej je pomembno, da so prisotne osebe, katerim uporabniki popolnoma zaupajo in vedo kako reagirati v primeru zapletov.

Mešanje GHB-ja z ostalimi drogami je zelo nevarno, kar še posebej velja za alkohol. Če se uporabniki vseeno odločijo za hkratno uporabo z alkoholom je potrebno vedeti, da se učinki GHB-ja potencirajo (1+1 = 3) in morajo nujno uporabiti manjše doze in biti še posebej pozorni na neželene znake in se umakniti v varno okolje.

Če uporabnik zaradi GHB-ja izgubi zavest, je nujno redno preverjati dihanje (vsakih par minut) in ga postaviti v bočni položaj, saj pogosto pride do bruhanja, kar lahko povzroči zadušitev. Če je dihanje ves čas normalo, naj bi se oseba zbudila po štirih urah (odvisno od doze). Ob taki osebi mora biti vedno nekdo, ki vsakih par minut kontrolira življenske znake in je pripravljen v kritičnih trenutkih tudi poklicati pomoč. Če pa obstaja sum, da je dihanje nevarno počasno ali nenormalno, je nujno potrebno poklicati zdravniško pomoč (112) in jim objasniti vse podrobnosti! Ko se oseba zbudi, se ponavadi ne spominja, kaj se je zgodilo in ima lahko lažni občutek varnosti. Tako osebo je potrebno še nekaj ur spremljati in kontrolirati.

Ker se večina GHB-ja pripravlja v nestrokovnih laboratorijih, obstaja velika nevarnost kemičnih opeklin zaradi preostanka luga, ki se uporablja pri sintezi GHB-ja. Pripravek je priporočljivo raztopiti ali razredčiti v veliki količini (npr. 3 dcL) pomarančnega ali drugega kislega soka.

Veliko uporabnikov GHB-ja poroča o povečanem libidu in želji po spolnosti, kar hkrati z zmanjšano prištevnostjo lahko pomeni veliko tveganje zaradi spolno prenosljivih bolezni ali spolnih odnosov, ki bi se jim v normalnem stanju odrekli. Uporabniki se morajo teh učinkov zavedati in biti ustrezno pripravljeni in zaščiteni.

  

Priporočila ob uporabi GHB-ja in sorodnih substanc

Uporabniki morajo biti dobro seznanjeni s koncentracijo GHB-ja in kupovati pri preverjenem viru. GHB in sorodne substance je pomembno točno dozirati (uporaba natančnih tehtnic, označenih kapalk), da se prepreči možnost naključnega predoziranja. Če so uporabniki v dvomu je vedno boljše biti previden in testirati manjše doze (začeti s četrtino doze in jo povečati še za četrt po najmanj 2 urah, ko učinki prejšnje doze izzvenijo).

Če uporabniki doma hranijo GHB/GBL, je priporočljivo, da mu dodajo barvo za živila (npr. modra ali zelena) ali ga hranijo v neživilskih posodah, ki so jasno označene (da ga ne bi kdo po nesreči zamenjal z vodo ali kakšnim drugim napitkom).

Zaradi občutljivega doziranja je pomembno, da uporabniki večkrat preverijo, če so pravilno izmerili svojo dozo.

Uporabniki naj GHB-ja ne uživajo, če so sami. Vedno morajo biti prisotne osebe, ki jim uporabniki popolnoma zaupajo in vedo kako ravnati v kriznih primerih.

Mešanje z drugimi drogami je lahko zelo nevarno. To še posebej velja za alkohol in druge depresorje (pomirjevala, opioidi). Če uporabniki vseeno uživajo alkohol ali druge depresorje morajo bistveno zmanjšati doze.

 

V primeru nezavesti je pomembno:
- preveriti dihanje
- uporabniki prestaviti v bočni položaj, ker pogosto pride do bruhanja
- če obstaja kakršen koli sum, da je uporabnik v nevarnosti (je nezavesten in neodziven) je nujno takoj poklicati prvo pomoč!

- v primeru, da se človek odziva, se vseeno redno spremlja dihanje in v primeru, da se stanje poslabša (počasnejše dihanje, neodzivnost), se takoj pokliče prvo pomoč!
- preveriti, če je uporabnik zaužil še kakšno drugo drogo

Povezane vsebine

Novice - Povečan pojav uporabe GHB med uporabniki drog v Sloveniji

24.6.2013Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih PAS: Združenje DrogArt in Center za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana...

Svetovanje - Odvisnost od GBL/GHBja oziroma G-ja

21.8.2015GHB/GBL je snov od katere ob redni uporabi lahko precej hitro postaneš telesno odvisen. Odtegnitvena kriza je lahko zelo huda in ŽIVLJENJSKO...

Droge - GHB in GBL

20.3.2013Po učinkih sta nekoliko podobni MDMAju, zato je njuno poulično ime tekoči ekstazi. GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo...

Droge - Sintetični kanabinoidi letak ANG

1.3.2013Letak (v angleščini) o sintetičnih kanabinoidih, ki vsebuje nekaj dejstev o teh novih sintetičnih snoveh in nasveti zmanjševanja tveganj pri...