Back icon

Amfetamin (spid)

Spid je poživilo, ki pospeši normalno delovanje telesa in poveča budnost. Na trgu se najpogosteje prodaja v obliki amfetamin sulfata.

Po navadi je v obliki belega, rumenkastega praška ali paste.

Spid je običajno precej namešan (povprečna čistost leta 2019 je bila 23,5 %, ostalo so mašila), vendar je možno dobiti tudi precej čistega (v letu 2019 je bila max. čistost 97,9%). Zaradi velikega razpona čistosti obstaja nevarnost predoziranja, kar v primeru spida pomeni precej neprijetno in nevarno zdravstveno stanje.

Učinki

Amfetamin je poživilo. Deluje 6–8 ur, seveda pa sta moč in čas delovanja odvisna od doze, načina jemanja, telesne teže in pogostnosti jemanja. Spid naredi človeka budnega in pozornega, povzroči zmanjšanje apetita, pospeši srčni utrip, zviša krvni pritisk in pospeši dihanje. Povzroča zvišanje telesne temperature. Zvečuje energijo in pozornost, povzroča samozavestno in veselo počutje. Zaradi teh učinkov je zelo nevarna psihična zasvojenost.

Načini uporabe in doziranje

Amfetamin se po navadi uporablja s snifanjem, nekateri pa ga uživajo tudi oralno ali ga injicirajo.

 

Doze pri oralni uporabi:

Lahka: 15 – 30 mg

Srednja: 30 – 65 mg

Močna: 65 – 80 mg

 

Doze pri snifanju:

Lahka: 15 – 25 mg

Srednja: 25 – 40 mg

Močna: 40 – 75 mg

Kratkoročni stranski učinki

  • Utrujenost, razdražljivost, nemir in depresija
    Lahko nastopijo, ko učinek droge popusti; pojavijo se lahko tudi več dni po uporabi. To je logično, saj spid porabi vse naravne zaloge snovi, ki te po navadi držijo gor (adrenalin, serotonin, dopamin). Glede na to, da se na spidu prepleše celo noč, je tudi razumljivo, da je človek potem utrujen in zaradi pomanjkanja hrane lačen. Amfetamin samo odloži potrebo po spanju in hrani, izniči je ne. Te posledice so torej normalne, zato je pomembno, da jih človek premaga trezen, ne pa da si pomaga z novimi odmerki spida. Ti kratkotrajno sicer lahko pomagajo, ob daljši uporabi pa lahko vodijo v odvisnost. Velike doze, še posebej če oseba uporablja drogo neprenehoma nekaj dni, lahko po prenehanju uporabe povzročijo napade panike, halucinacije in paranojo.
  • Amfetaminska psihoza
    Ob dolgotrajni in prekomerni uporabi (binge) lahko pride do paranoje, anksioznosti, halucinacij in iluzij. Simptomi lahko trajajo zelo dolgo, če ne prenehajo je potrebno poiskati strokovno pomoč.
  • Predoziranje
    Se lahko konča s smrtjo. Znaki predoziranja so: tresenje, zmedenost, zvišana telesna temperatura, krči, slabost in zvišan krvni tlak.
  • Vročinski udar
    Podobno kot pri ekstaziju tudi tukaj obstaja nevarnost vročinskega udara, do katerega pride še hitreje kot pri ekstaziju.
  • Odpoved ledvic, srčna in možganska kap

Dolgoročni stranski učinki

  • Toleranca
    Razvije se ob rednem jemanju. Telo se na spid navadi, zato uporabnik potrebuje vedno večje doze, da doseže isto zadetost.
  • Odvisnost
    je zelo hud problem uporabe spida. Če se pojavi katerikoli od spodaj navedenih znakov, pomeni, da gre lahko za zasvojenost s spidom:

    • močna želja po drogi,
    • nespečnost,
    • nemir, razdražljivost,
    • zmedenost, motnje koncentracije,
    • depresija.
  • Podhranjenost, izčrpanost in znižanje odpornosti
    Pojavijo se lahko ob dolgotrajni uporabi zaradi pomanjkanja hrane in spanja. Če nekdo celo noč prepleše in ob tem porabi zelo veliko energije, mora izgubo spanca in kalorij tudi nadoknaditi.
  • Poškodbe notranjih organov
    Povzroča lahko poškodbe ledvic, jeter (prek mehanizmov, ki se razvijajo ali sprožijo ob previsoki telesni temperaturi) in poškodbe pljuč (kajenje).
  • Poškodbe možganov
    Pri redni uporabi amfetamin in metamfetamin dokazano povzroča tudi poškodbe možganov.
  • Strah, paranoja in halucinacije
    Lahko traja zelo dolgo, da ti simptomi prenehajo, lahko pa sploh ne prenehajo sami od sebe in se razvije tako imenovana “amfetaminska psihoza”. To je resno stanje in treba je poiskati strokovno pomoč.
  • Motnje spanja
    Težave s spanjem so pogost spremljevalec uživanja amfetamina. Povzroča lahko tudi motnje spanja.
  • Socialne težave
    Resen problem, ki že kaže na odvisnost, so motnje normalnega življenja (navezovanje stikov, težave doma, težave v šoli ali službi, splošno pomanjkanje interesa, zdravstvene težave …). Človek začne počasi izgubljati stare prijatelje in nima več veselja do vsakdanjega življenja. Takrat ima spid že velik vpliv in takšna oseba potrebuje strokovno pomoč, saj do razvoja odvisnosti ni več daleč.
  • Motnje menstrualnega ciklusa
    Zaradi izgube teže in utrujenosti lahko pride do izgube ali motenj menstruacije.
    Dekleta, ki jemljejo kontracepcijske tablete in spid, naj bodo previdna. Oboje namreč zvišuje krvni tlak, kontracepcijska tabletka pa lahko zaradi hkratne uporabe spida tudi neha učinkovati, zato lahko dekle zanosi.

Zmanjševanje tveganj

  • Ne mešaj z ostalimi drogami. Mešanje z ostalimi stimulanti poveča tveganje za nastanek vročinskega udara in srčnega infarkta, pri mešanju z depresorji pa lahko pride do zakrivanja učinkov posamezne droge in tako lahko hitreje predoziraš.
  • Med plesom delaj redne premore, se ohlajaj in popij do pol litra brezalkoholne (najbolje izotonične) pijače na uro. Pojej kakšno lažjo hrano (banana), četudi nisi lačen.
  • Izogni se okužbi – uporabljaj svoj pribor za snifanje, menjavaj nosnice in po uporabi speri nosnice s fiziološko raztopino.
  • Ne uporabljaj prepogosto. Pogosta uporaba povzroča depresijo, motnje spanja, nihanje razpoloženja in lahko vodi v razvoj tolerance in zasvojenosti . Ob daljši neprekinjeni uporabi oz. »bingih« pa lahko pride do amfetaminske psihoze (paranoja, tesnoba, halucinacije).
  • Testiraj substanco. Spid vsebuje veliko primesi, ki so lahko tudi nevarne. Priporoča se uporaba barvnih reagentov in laboratorijskega testiranja (več na testi.drogart.org).
  • Naredi alergijski test: zaužij 1/100 aktivne doze , če so učinki drugačni od pričakovanih, droge ne zaužij.
  • Načrtuj uporabo. Učinki spida trajajo dolgo, zato premisli o pravočasnem prenehanju uporabe in se tako izogni neprijetni nespečnosti.

 

Pred uporabo si lahko prebereš tudi članek “Preden sem prvič vzel/-a spid“, v katerem boš lahko prebral/-a izkušnje drugih uporabnikov ter kaj bi si želeli, da bi prej vedeli, preden so prvič vzeli substanco.

 

Preveri svoje znanje o spidu tu.

Mešanje

Mešanje z ostalimi stimulansi (kokain, MDMA) je nevarnost vročinskega udara še večja kot pri vsaki drogi posebej. Te droge namreč zvišajo telesno temperaturo in ob mešanju se ti učinki samo seštevajo. Zaradi seštevanja učinkov je velika tudi nevarnost predoziranja.

Mešanje z alkoholom. Vsi vemo, da je treba na partiju dovolj piti, da telo nadomesti tekočino, ki jo med plesom izgublja s potenjem. Tekočino telo ves čas potrebuje, da se lahko poti in s tem oddaja toploto. Alkohol pa je tako imenovani diuretik, kar pomeni, da odvaja vodo iz telesa. Zato s pitjem alkohola izgubiš iz telesa še več tekočine. Če piješ na partiju alkohol, je torej slabše, kot če ne bi pil ničesar.

Mešanje z MAOI: MAO-B inhibitorji nepričakovano povečujejo potentnost in dolžino delovanja amfetamina. MAO-A inhibitorji v kombinaciji z amfetaminom lahko vodijo do nevarnega povišanja krvnega pritiska.

Mešanje s tramadolom: povečana možnost epileptičnih napadov.

Mešanje z NBOMe: obe substanci delujeta precej stimulativno. Kombinacija lahko povzroči povišan srčni utrip, visok pritisk, vazokonstrikcijo in odpoved srca. Povečana je tudi možnost epileptičnih napadov, paničnih napadov in neprijetnih miselnih krogov.

Druge nevarne kombinacije: αMT, 2C-T-x, 5-MeO-xxT, DXM, PCP.

Pravne posledice in testiranje

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.