Metamfetamin

28. januar 2013|Droge|Vrste drog

Metamfetamin je malce spremenjen amfetamin.


Metamfetamin je malce spremenjen amfetamin, največji problem pa je, da povzroči fizično in psihično odvisnost precej hitreje kot amfetamin. Povzroča močnejše (in dalj časa trajajoče) učinke kot amfetamin in je mnogo dražji. V čisti obliki ga poznamo kot bele kristale, lahko pa je tudi v obliki praška, tablet in kapsul.
 
Ker je močnejši od amfetamina, povzroča tudi hujše težave. Hitreje te zasvoji, spuščanje je močnejše, še bolj zviša telesno temperaturo …
 
 
Učinki
 
Oralne doze

Delovati začne 20-70 minut po zaužitju in deluje 3-5 ur.
Nizka: 5 - 15 mg
Srednja: 15 mg - 30 mg
Visoka: 30 mg - 60 mg

Nazalno uživanje (snifanje)

Delovati začne 5-10 minut po vnosu in deluje 2-4 ure.

Nizka: 5 - 10 mg
Srednja: 10 mg - 30 mg
Visoka: 30 mg - 60 mg

Kajenje

Učinkovati začne 0-2 minuti po vnosu in deluje 1-3 ure.

Nizka: 5 - 10 mg
Srednja: 10 mg - 20 mg
Visoka: 20 mg - 60 mg

Injiciranje

Začetek in trajanje delovanja je enako kot pri kajenju.
- Pražna doza: 5 mg
- Aktivna doza: 5-30 mg
- Močna doza: 20-50 mg

 

Nevarnosti za zdravje in najnujnejši varovalni ukrepi 

Utrujenost, razdražljivost, nemir in depresija
Lahko nastopijo, ko učinek droge popusti; pojavijo se lahko tudi več dni po uporabi. To je logično, saj spid porabi vse naravne zaloge snovi, ki te ponavadi držijo "gor" (adrenalin, serotonin, dopamin). Glede na to, da se na spidu prepleše celo noč, je tudi razumljivo, da je človek potem utrujen in zaradi pomanjkanja hrane lačen. Amfetamin samo odloži potrebo po spanju in hrani, izniči je ne. Te posledice so torej normalne, zato je pomembno, da jih človek premaga trezen, ne pa da si pomaga z novimi odmerki spida. Ti kratkotrajno sicer lahko pomagajo, ob daljši uporabi pa lahko vodijo v odvisnost. Velike doze, še posebej če oseba uporablja drogo neprenehoma nekaj dni, lahko po prenehanju uporabe povzročijo napade panike, halucinacije in paranojo. 

Predoziranje
Se lahko konča s smrtjo. Znaki predoziranja so: tresenje, zmedenost, motnje srčnega ritma, zvišana telesna temperatura, krči, slabost in zvišan krvni tlak. 

Vročinski udar
Podobno kot pri ekstaziju tudi tukaj obstaja nevarnost vročinskega udara, do katerega pride še hitreje kot pri ekstaziju. 

Odpoved ledvic, srčna in možganska kap 

Toleranca
Razvije se ob rednem jemanju. Telo se na spid navadi, zato uporabnik potrebuje vedno večje doze, da doseže isto zadetost. Odvisnost je zelo hud problem uporabe spida. 

Podhranjenost, izčrpanost in znižanje odpornosti
Pojavijo se lahko ob dolgotrajni uporabi zaradi pomanjkanja hrane in spanja. Če nekdo celo noč prepleše in ob tem porabi zelo veliko energije, mora izgubo spanca in kalorij tudi nadoknaditi.

Poškodbe možganov
Pri redni uporabi amfetamin in metamfetamin dokazano povzroča tudi poškodbe možganov. 

Strah, paranoja in halucinacije
Lahko traja zelo dolgo, da ti simptomi prenehajo, lahko pa sploh ne prenehajo sami od sebe in se razvije tako imenovana "amfetaminska psihoza". To je resno stanje in treba je poiskati strokovno pomoč. 

Motnje spanja
Težave s spanjem so pogost spremljevalec uživanja amfetamina. Povzroča lahko tudi motnje spanja. 

Socialne težave
Resen problem, ki že kaže na odvisnost, so motnje normalnega življenja (navezovanje stikov, težave doma, težave v šoli ali službi, splošno pomanjkanje interesa, zdravstvene težave ...). Človek začne počasi izgubljati stare prijatelje in nima več veselja do vsakdanjega življenja. Takrat ima spid že velik vpliv in takšna oseba potrebuje strokovno pomoč, saj do razvoja odvisnosti ni več daleč.

Motnje menstrualnega ciklusa
Zaradi izgube teže in utrujenosti lahko pride do izgube ali motenj menstruacije. Dekleta, ki jemljejo kontracepcijske tablete in spid, naj bodo previdna. Oboje namreč zvišuje krvni tlak, kontracepcijska tabletka pa lahko zaradi hkratne uporabe spida tudi neha učinkovati, zato lahko dekle zanosi.

 

 

 

Povezane vsebine

Droge - Testiranje

1.1.2013Dandanes si mnogi zastavljajo vprašanja, koliko časa določene droge ostanejo v telesu. Pa saj ne, da bi moral kdo kaj skrivati, samo tako pogosto...

Droge - Kako prepoznati, da imaš težave z uporabo drog

25.1.2013Nihče (niti najbolj treniran športnik) ni imun za težave, ki jih lahko povzroča uporaba (dovoljenih in prepovedanih) drog. Eno so težave, ki...

Droge - Najpogostejše težave in kako ukrepati

25.1.2013Ob zaužitju drog lahko pride do določenih zdravstvenih težav, od katerih se nekatere lahko končajo tudi s smrtjo. Zelo pomembno je te težave...