Mešanje drog - Zakaj ne?


Ob mešanju drog se zaradi njihovih medsebojnih učinkov nevarnost predoziranja močno poveča.


Pri kombiniranju različnih drog med seboj prenehajo veljati pravila za uživanje vsake droge posebej. Telo se namreč na drogo, ko je že pod vplivom neke druge droge, odziva popolnoma drugače. Zato so učinki še bolj nepredvidljivi in nevarnosti še večje. Torej: ne mešaj ti, pusti, da namesto tebe meša DJ!

Spid oziroma kokain + ekstazi.
Pri mešanju poživil je nevarnost vročinskega udara še večja kot pri vsaki drogi posebej. Te droge namreč zvišajo telesno temperaturo in ob mešanju se ti učinki seštevajo. Zaradi seštevanja učinkov je velika tudi nevarnost predoziranja.

Spid oziroma ekstazi oziroma kokain + alkohol.
Vsi vemo, da je treba na partiju dovolj piti, da telo nadomesti tekočino, ki jo med plesom izgublja s potenjem. Tekočino telo ves čas potrebuje, da se lahko poti in s tem oddaja toploto. Alkohol pa je tako imenovani diuretik, kar pomeni, da odvaja vodo iz telesa. Zato s pitjem alkohola izgubiš iz telesa še več tekočine. (Si se kdaj vprašal, zakaj si zjutraj, če si prejšnji večer popil veliko alkohola, žejen? Tu je odgovor.) Če piješ na partiju alkohol, je torej slabše, kot če ne bi pil ničesar.
Mešanje kokaina in alkohola je zelo nevarno, saj lahko povzroči okvare srca in možgansko kap.

Marihuana + alkohol.
Oboje spada med depresorske droge in zato se njuni učinki seštevajo.

Poživila (spid, ekstazi, kokain) + heroin.
Nekateri heroin uporabljajo za spuščanje s poživil. To početje je izredno tvegano, saj lahko zaradi vnosa heroina v izčrpano telo pride do predoziranja, zastoja dihanja in smrti. Ob uporabi heroina obstaja tudi velika nevarnost odvisnosti. Kar nekaj ljudi, ki so se spuščali s heroinom, je postalo od njega odvisnih.

DXM + MDMA.
Do te kombinacije ponavadi pride pomotoma, ko človek zaužije tabletko ekstazija, ki vsebuje DXM in MDMA. Pri tej kombinaciji obstaja veliko tveganje, da pride do smrtno nevarnega vročinskega udara.

Uspavala in pomirjevala + alkohol.
Pri tej kombinaciji lahko pride do prenehanja dihanja, zaradi česar človek umre. Tako alkohol kot uspavala in pomirjevala namreč upočasnijo dihanje. V kombinaciji se učinki seštevajo.

Energetske pijače + alkohol.
Kaže da se taurin, ki je prisoten v večini energetskih pijač, in alkohol presnavljata čez isti jetrni encim. Ta encim se lahko prenasiči in tako pride do zastrupitve. V svetu je bilo zabeleženih že nekaj primerov smrti zaradi te kombinacije, ena tudi pred nedavnim na Hrvaškem.
Druga stvar, na katero moramo biti pozorni, je, da ob mešanju energetskih pijač in alkohola, energetski napitek s svojimi poživljajočimi učinki lahko prikrije pijanost, zato človek spije več alkohola, kot ga lahko prenese … Nevarnost predoziranja z alkoholom je torej v tej kombinaciji mnogo večja.

 

 
Povezane vsebine

Droge - Zmanjševanje tveganj glede na način vnosa drog

14.1.2013Obstajajo bolj ali manj tvegani načini vnosa in pogledali si bomo vsakega izmed njih, ocenili tveganje in podali glavne smernice za zmanjševanje...

Droge - DXM

21.3.2013DXM spada v skupino disociativov, v visokih dozah povzroča tudi močne halucinacije, spremembe zaznave telesa in izgubo nadzora nad gibanjem.

Droge - Mit #4: Mešanje drog ni škodljivo.

26.3.2013Če hkrati uporabljaš več različnih drog, prenehajo veljati pravila uporabe vsake droge posebej.

Droge - 5-EAPB

10.2.20145-EAPB spada v skupino fenetilaminov ter amfetaminov. Gre za empatogeno substanco, ki je po strukturi in učinkih podoben 5-MAPB in 5-APB. Podobno...

Droge - aMT

6.2.2014Alfa-metiltriptamin, močan stimulant in psihadelik iz družine triptaminov, ki je bil razvit v 60 letih prejšnjega stoletja kot antidepresiv.

Droge - Etizolam

11.4.2014Etizolam je benzodiazepinski analog, ki se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi.