Back icon

LSD

LSD je dietilamid lisergične kisline in je močna psihedelična substanca, kar pomeni, da spremeni način sprejemanja in zaznavanja okolice.

LSD je sintetični psihedelik, ki ga je leta 1938 sintetiziral švicarski znanstvenik Albert Hofmann iz izvlečka škrlatne glavnice, glive, ki raste na rži. Med sintetiziranjem je kapljica te snovi prišla v stik z njegovo roko in kmalu je začel doživljati nenavadne pojave. Psihedelične lastnosti LSDja so v znanstvenih krogih zbudile precej zanimanja,  kmalu so ga začeli sistematično raziskovati in testirati na živalih ter ljudeh. Izsledki raziskav so privedli do ideje, da bi se lahko LSD uporabljal v psihoterapiji. Vredno je omeniti predvsem delovanje češkega psihiatra Stanislava Grofa, ki je s pomočjo LSD seans pozdravil težke psihiatrične bolnike.  Substanca ima zdravilne učinke zgolj v varnem in kontroliranem okolju, s prisotnostjo medicinskega osebja, v napačnih rokah je lahko zelo nevarna. Prav to se je zgodilo v 60ih letih, ko je LSD postal popularen med širšo populacijo, ki ga je začela zlorabljati. To je privedlo do tega, da so leta 1968 LSD prepovedali in ga uvrstili na seznam prepovedanih substanc.

Kljub prepovedi je ostal priljubljen tako za rekreacijsko uporabo, kot tudi za psihoterapijo. Leta 1986 se je ustanovilo društvo  MAPS (Multidisciplinary Association of Psychedelic Studies) z namenom raziskovanja psihoterapevtskega potenciala psihedeličnih substanc.

Najnovejše študije kažejo, da pod vplivom LSDja pride do komunikacije med deli možganov, ki ponavadi niso povezani med seboj. S tem se v možganih tvorijo nova omrežja, kar lahko pomaga ljudem pri duševnih težavah. Potencial kaže predvsem pri zdravljenju motenj, za katera so značilni zakoreninjeni vzorci mišljenja, kot so depresija, OCD in razne odvisnosti. Čeprav je substanca lahko v terapevtskih pogojih zdravilna, je pri uporabi potrebna previdnost. Saj lahko kjub njeni zmožnosti zdravljenja psihiatričnih motenj, v napačnih pogojih tudi pospeši njihov razvoj pri ljudeh s tako predispozicijo.

Učinki

Nastopijo po 30 do 120 min in trajajo od 8 do 12 ur. V veliki meri so odvisni od seta in settingaSet je človekovo notranje stanje (razpoloženje, čustveno in miselno stanje), setting pa stanje njegovega zunanjega sveta (okolje in odnosi z ljudmi, ki so takrat ob njem).

Pozitivni učinki:

  • Dvig razpoloženja, evforija, dobro počutje
  • Vizualni efekti, intenzivnejša zaznava barv
  • Povečana zaznava slušnih in taktilnih informacij
  • Sinestezija (lahko okusiš glasbo ali slišiš barve)
  • Večja introspekcija, asociativno mišljenje in kreativnost
  • Pri večjih dozah se lahko pojavi občutek enosti s stvarstvom in razpad ega
  • Spiritualne izkušnje

Nevtralni:

  • Begajoče misli in miselni krogi
  • Razširjenje zenic; povečana občutljivost na svetlobo
  • Zmanjšana zmožnost koncentracije
  • Rahlo povečanje telesne temperature in srčnega utripa
  • Spremenjena zaznava časa

Negativni:

  • Občutek napetosti
  • Anksioznost, nemir, zmedenost, paranoja
  • Psihozi podobno stanje
  • Nespečnost
  • Slabost
  • Vrtoglavica
  • Vazokonstrikcija (zoženje žil)

Bad trip

Pri psihedelični izkušnji lahko priplavajo na dan vsebine, ki smo jih do tedaj imeli zakopane globoko v nezavednem. Če set in setting pri tem nista prava, lahko to privede do težke psihedelične izkušnje ali bad tripa. To je zelo vznemirjajoča izkušnja, ki se manifestira v raznih grozljivih občutkih in miselnih krogih, iz katerih ne najdemo izhoda. Doživljanje bad tripa je lahko zelo travmatično in mnogokrat se zgodi, da uporabnik čuti njegove posledice tudi ko učinki LSDja že minejo.  Več o tem si lahko prebereš tu.

Načini uporabe in doziranje

LSD pivnik se zaužije oralno, včasih ga uporabniki okoli 20 minut držijo pod jezikom.

Doze pri oralni uporabi:

Lahka 25-75ug
Srednja 75-150ug
Močna 150-225ug

 

Pri uporabi LSDja se zelo hitro razvije toleranca in posledično mora uporabnik za iste učinke vzeti vedno večjo dozo. Zasvojenosti ne povzroča.

Zmanjševanje tveganj

  • Pri LSDju in ostalih psihedelikih je najbolj pomemben dober set in setting; da se pred tripom počutimo dobro in stabilno ter da smo v varnem, mirnem okolju z ljudmi, ki jim zaupamo.
  • LSD je aktiven v izredno majhnih dozah. Odmerjanje LSD-ja v tekočini je zelo težko in nevarno.
  • Začni z majhno dozo in počakaj (tudi 2 uri), da se pokažejo učinki v polnosti!
  • Pri osebah s predispozicijo za duševne motnje se uporaba močno odsvetuje!

Pred uporabo si lahko prebereš tudi članek “Preden sem prvič vzel/-a LSD“, v katerem boš lahko prebral_a izkušnje drugih uporabnikov ter kaj bi si želeli, da bi prej vedeli, preden so prvič vzeli substanco.

V primeru mikrodoziranja si preberi članek o mikrodoziranju.

Mešanje

LSD je močna in nepredvidljiva substanca, zato se mešanje z ostalimi drogami močno odsvetuje, še posebej za neizkušene uporabnike.

LSD + tramadol: kombinacija teh dveh substanc lahko privede do epileptičnih napadov.

LSD + marihuana: marihuana ima lahko v kombinaciji z LSDjem nepredvidljive učinke, saj potencira njegovo delovanje.

LSD + stimulanti (amfetamini, kokain,…): stimulanti povečajo stopnjo anksioznosti in s tem tveganje za kroge misli, kar lahko vodi v negativne izkušnje.

LSD + ostali halucinogeni: LSD je sam po sebi že zelo močna substanca. Zaradi nepredvidljivih izidov se mešanje z ostalimi halucinogeni odsvetuje.

LSD + depresorji (alkohol, GHB/GBL, benzodiazepini, … ): depresorji načeloma zmanjšajo učinke LSDja. Zlasti benzodiazepine nekateri priporočajo kot pomoč pri bad tripu, vendar obstajajo tudi kritike tovrstnega početja, saj se lahko zgodi, da človek ostane zaznamovan zaradi nedokončanega tripa.

Pravne posledice in testiranje

Legalnost substanc v Sloveniji lahko preveriš na naslednji povezavi.

Testiranje

Več informacij o testiranju najdeš na naslednji povezavi. Za dodatne informacije o testiranju lahko tudi pišeš na testiranje@drogart.org ali pokličeš na 040 756 602.