Tobak

13. januar 2013|Droge|Vrste drog

V uporabi sta dve vrsti tobaka, navadni tobak (Nicotiana tabacum) in kmečki tobak (Nicotiana rustica).


Tudi tobak je, tako kot alkohol, večini izmed bralcev dobro znana droga, močno infiltrirana v življenje posameznika. Aktivna sestavina tobaka je nikotin.

Učinki
Nikotin je blag stimulans, ki povzroča blago evforijo, vendar pa ima dvofazen učinek, kar pomeni, da poleg stimulacije, lahko sproži tudi sedacijo. Poleg ostalih, predvsem stimulativnih nevrotransmiterjev v možganih, nikotin sprošča tudi endorfine, ki so najverjetneje krivi za visok potencial zasvojljivosti te droge.

Doza in načini uživanja
Tobak se najpogosteje kadi, lahko pa se tudi njuha ali žveči.

Nevarnosti za zdravje in najnujnejši ukrepi
Zelo zanimiv podatek je, da se v desetih letih, pri kadilcu ki kadi 10 cigaret na dan, na sluznico dihalnih poti nalepi en kilogram katrana (vir: Inštitut za varovanje zdravja RS).

Povečan izcedek dihalnih poti
Zaradi nenehnega draženja dihalnih poti s snovmi, ki so prisotne v cigaretnem dimu, se naše tkivo ves čas pretirano brani pred vsiljivci. Tako so dihalne poti stalno izpostavljene nekakšnemu vnetju, kar v končni fazi lahko preide v kronični bronhitis.

Pljučni rak 
Kajenje močno zveča tveganje za nastanek pljučnega raka, ki je eden izmed najpogostejših vzrokov smrti pri ljudeh srednjih in starejših let. Težava pri pljučnem raku je ta, da bolezen zelo hitro napreduje in, ko jo odkrijejo, je za zdravljenje večinoma že prepozno. 90 odstotkov vseh primerov pljučnega raka prizadene kadilce.

Težave s srcem in krvožiljem
Kajenje je eden izmed glavnih vzrokov za nastanek ateroskleroze (obloge in zoženja žil) in srčnega infarkta. Kajenje močno zveča tveganje za nastanek srčne in možganske kapi ter zvišanega krvnega tlaka.

Zmanjšana pljučna kapaciteta
To lahko predvsem občutijo tisti, ki se ukvarjajo s športom in naenkrat ugotovijo, da imajo mnogo bolj “težko sapo” kot prej.

Odvisnost
Nikotin je poleg heroina, ena izmed najhitreje zasvojljivih drog.

Grdi zobje
Ob rednem kajenju se zobje obarvajo s črnimi oblogami in postanejo vedno bolj temni. Bljak!
Smrad Kadilce ves čas spremlja značilni smrad po cigaretah. Smrdi vse: kadilčeva koža, obleke in zadah iz ust. Nič kaj prijetno …

Mešanje
Dolgotrajno skupno uživanje tobaka in alkohola poveča tveganje za nastanek raka na grlu in požiralniku.

Pravne posledice in testiranje
Tobak je legalna droga in testi za prisotnost nikotina se ne opravljajo.

 

http://www.drogart.org/forum/index.php?showtopic=931726

http://www.drogart.org/forum/index.php?showtopic=451116

Povezane vsebine

Droge - Mit #2: Dovoljene droge niso škodljive.

5.3.2013Če nekaj (še) ni prepovedano, to ne pomeni, da nima stranskih učinkov oziroma da ni škodljivo.